Diplomirana povjesničarka umjetnosti i etnologinja koja radi kao konzervatorica za kulturna dobra, Martina Šimunković, žena je i iz čije radionice izlaze božićne kuglice i kugle koje su prava mala umjetnička djela, jedan od onih ukrasa za bor za koji će vas svi, čim ga spaze, pitati " a gdje si ovo kupila".

I dok budete odgovarali na to pitanje, svakako napomenite da se radi o puhanim staklenim kuglicama čija je priča počela prije više od 60 godina, a onda im je Martina prije nekoliko godina odlučila udahnuti novi život.

Naime, 50-ih godine prošlog stoljeća staklopuhačku radinost u obitelji Križanić započeo je Martinin djed, Ignac Križanić.

Tada je u Gornjem Stenjevcu postojala Opća poljoprivredna zadruga Stenjevec koja se između ostalog bavila i staklopuhačkom djelatnosti.

Slika nije dostupna Posebni ukras: Lampice iz Slavonije koje nećete htjeti skinuti ni kada prođu blagdani

Mjesto na kojem nastaju najljepše adventske fotografije - 3 Lampice su već postavljene: Mjesto na kojem nastaju najljepše adventske fotografije

U to je vrijeme gotovo svaka kuća u Gornjem Stenjevcu puhala staklene kugle i nosila ih na otkup u Zadrugu. Isto je radio i Martinin djed. On je, osim što je izrađivao kuglice u kućnoj radinosti, bio i zaposlen u Zadruzi kao jedan od tek desetorice staklopuhača.

Kada bi mu završio radni dan u Zadruzi nastavio bi puhati staklene kugle kod kuće, a bio je na glasu kao najbolji majstor u puhanju velikih kugli. Svaka je bila jednake veličine i savršeno okrugla.

PRENOSILI VJEŠTINU S GENERACIJE NA GENERACIJU

Kada se krajem 60-ih godina Zadruga raspala, nastavio je samostalnu kućnu radinosti i, iako su se ostale kućne radinosti polako gasile, Križanići su nastavili s radom do danas.

Obrt je nakon djeda preuzeo Martinin tata Josip koji je staklo učio puhati već u srednjoj školi, a osim njega staklo je puhala i Josipova mama, a Martinina baka Marica. Cijela obitelj marljivo je radila na božićnom nakitu tijekom cijele godine i nimalo ne čudi da je u jednom trenutku vještinu puhanja stakla savladala i Martina. 

Ona je danas treća generacija ove obitelji koja stvara ove predivne božićne ukrase, a ono čime se može pohvaliti je da u njezinom svijetu Božić traje svih 365 dana u godini.

PROIZVOD KOD KOJEG KUPCI CIJENE RUČNU IZRADU

Iako se prije 17 godina, kada je Martinin otac zbog ekonomske neisplativnosti odustao od izrade staklenih kugli, možda činilo da je ovom poslu došao kraj, Martina je prije nekoliko godina došla na ideju da vrati staklene ukrase, a ideja je vrlo brzo postala stvarnost i koogle su danas prepoznate kao estetski vrijedan proizvod kod kojeg kupci posebno cijene ručnu izradu.

Ono što je Martina htjela i u čemu je uspjela je očistiti kuglu od detalja koji je opterećuju i stvoriti nešto što će biti jednostavno, čisto i nenametljivo.

Prozirno staklo bio je idealno za takvo nešto jer je, opisuje ga Martina, jedan od najčudesnijih materijala koje čovjek koristi za stvaranje predmeta.

PROIZVODI OD PUHANOG STAKLA I PLASTIKE

Njezin obrt danas u ponudi ima proizvode od puhanog stakla i plastike.

Kugle od stakla namijenjene su, kaže, ljudima koji su neopterećeni stereotipima i onima koji cijene i poštuju ručnu izradu i tradiciju.

Ispunjene su prirodnim materijalima kao što su perje, špaga, suho bilje, mahovina..., ali i sitnicama poput drvenih bojica, perlica, gumbića, fotografija...

Osim što su predivan božićni ukras, staklene kugle jednako se dobro snalaze u ulozi ukrasnog predmeta, suvenira, poklona...

Ako jednog dana u ruku primite staklenu kuglu iza koje stoji ovaj obrt, imajte na umu da je proces njezine proizvodnje itetako složen.

Od prozirne staklene cijevi od koje se kuglice izrađuju do konačnog proizvoda, svaka kuglica se treba prebaciti iz ruke u ruku točno devet puta.

Slika nije dostupna Dražesne božićne dekoracije mame s Brača koje ćete željeti imati cijelu godinu

Slika nije dostupna Finjak: Nebeska bajka ukrašena tisućama lampica u kojoj će ljubitelji Božića uživati

Staklene kugle moguće je i personalizrati u vidu naljepnice na kutiji, privjesnice ili u odabiru materijala kojim se želi napuniti Koogla, a izrađuju se u raznim veličinama i oblicima.

Što se tiče božićnog nakita od plastičnih masa, u obrtu Koogle on se izrađuje više od 40 godina. Proizvode odlukuju čvrstoća i dug vijek trajanja, a osim kugla koje dolaze u tri veličine, izrađuje se i nakit u drugim oblicima poptu anđela, zvona, vrhova za bor, nakita u obliku siga....

Na našoj galeriji zavirite u svijet izrade ovih kugli i pogledajte mali dio ponude, a ako baš ovaj ukras želite vidjeti i u svom domu posjetite njihovu web stranicu i doznajte kako doći do njih.

 

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju