Kim Kardashian izazvala je val javnog negodovanja kada se na crvenom tepihu Met Gale prošle godine pojavila u posuđenoj haljini Marilyn Monroe.

Galerija Kim Kardashian nosila je Merlinkinu haljinu na Met Gali 2022. godine Swarovski x Skims haljina, 234 eura - 4 Swarovski x Skims haljina, 234 eura - 3 +4 Swarovski x Skims haljina, 234 eura - 2

Te prohladne svibanjske večeri nakratko je nosila golu haljinu koju je pop-ikona imala na sebi u Madison Square Gardenu na proslavi 45. rođendana američkog predsjednika.

Dakako, riječ je o modelu koji je skandalizirao američku javnost, a u kojem je Merlinka zavodljivo čestitala rođendan Johnu F. Kennedyju.

Marilyn Monroe 1962. u Madison Square Gardenu Marilyn Monroe 1962. u Madison Square Gardenu (Foto: Profimedia)

Kim je haljinu dobila na posudbu od Ripleyjeva muzeja Belive It or Not. Ona je u njihovu vlasništvu i za nju su na aukciji platili vrtoglavi iznos od 4,8 milijuna dolara.

Iako ju je imala na sebi svega nekoliko minuta dok se fotografirala na crvenom tepihu, a odmah nakon toga se presvukla u repliku – dobar dio javnosti osudio je taj potez.

Kim Kardashian u kultnoj haljini Marilyn Monroe na Met Gali Kim Kardashian u kultnoj haljini Marilyn Monroe na Met Gali (Foto: Guliver Images)

Ne samo zato što je javno priznala da se izgladnjivala kako bi izgubila sedam kilograma da bi stala u haljinu već i zato što je u očima mnogih oskvrnula dio američke povijesti i kulture.

Svojim potezom potaknula je i osnivanje Odbora za očuvanje odjeće pri Međunarodnom vijeću muzeja jer dotad nisu postojala nikakva pravila o nošenju odjeće stare 60 godina.

Krhka haljina s ručno ušivenih 2500 kristala i 6000 cirkona, koju je napravio poznati kostimograf Jean Louis prema skicama Boba Mackieja, u konačnici je neoštećena vraćena vlasniku.

Swarovski x Skims haljina, 234 eura - 3 Swarovski x Skims haljina, 234 eura (Foto: Internetske stranice proizvođača)

S obzirom na to da Kim Kardashian i njezina obitelj znaju profitirati od javnih osuda, nikoga nije začudilo što se na internetskim stranicama brenda Skims nedavno našao model haljine koji uvelike nalikuje na haljinu Marilyn Monroe. Dakako, nigdje se ne navodi da je riječ o kopiji Merlinkine haljine, no sličnosti su i više nego očite.

Taj potez brenda Skims, "Vogue" opisuje kao genijalan, navodeći da je nastao kao "stroke of genius".

Riječ je o dugoj haljini bez rukava s nude efektom koja je ukrašena kristalićima, a koja je dio šire kolekcije napravljene u suradnji s tvrtkom Swarowski.

Swarovski x Skims haljina, 234 eura - 4 Swarovski x Skims haljina uvelike nalikuje onoj Merlinkinoj haljini (Foto: Internetske stranice proizvođača)

Haljina je bila dostupna u širokom rangu veličina – od XXS-a do 4X-a. Prodavala se po cijeni od 234 eura, a rasprodana je u svega 24 sata i za nju već postoji lista čekanja.Isti model u tamnosmeđoj i crnoj boji u trenutku pisanja teksta još uvijek je dostupan za kupovinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju