Ocat vlasnici pasa i mačaka mogu sigurno koristiti u brizi oko svojih kućnih ljubimaca. Ovaj svestrani prehrambeni proizvod na slijedećih 7 načina koristit će svakom domu u kojem živi i dlakavi član obitelji

1. Pomaže kod probave kućnog ljubimca
Psi koji pretežno jedu hranu baziranu na žitaricama teže probavljaju hranu zbog čega u organizmu mogu imati povećanu razinu pH. Dodate li hrani alkoholni ocat, pas će lakše probavljati hranu i pH će se sniziti što će omogućiti dobroj bakteriji da uđe u organizam.

Stručnjaci savjetuju da sameljete sirovo svježe povrće i prelijte ga jabučnim octom, stavite povrće u hladnjak i ostavite da fermentira. Žlicu mješavine dodajte hrani svoga psa. Povrće će povećati hranjivu vrijednost hrane i pomoći kod probave.

Ocat vlasnici pasa i mačaka mogu sigurno koristiti u brizi oko svojih kućnih ljubimaca. Ovaj svestrani prehrambeni proizvod na slijedećih 7 načina koristit će svakom domu u kojem živi i dlakavi član obitelji

Ocat možete dodati i vodi svoga psa i mačke, otprilike jednu žličicu na litru vode. Postoji mogućnost da se ljubimcu neće (odmah) svidjeti okus vode s octom zbog čega obavezno stavite dvije posude s vodom, jednu s octom i drugu bez octa kako bi pas dobio dovoljno tekućine.

2. Tjera buhe i krpelje

Ocat odbija buhe i krpelje, a da doista djeluje potvrđuje veterinarka Judy Morgan iz New Jerseyja koja je mješavinu octa i popularnog sredstva za liječenje kožnih problema kod ljudi koristila na konjima. Prirodno sredstvo za zaštitu od buha i krpelja može napraviti sami tako da pomiješate jednaku količinu octa i vode te mješavinu pošpricate po dlaci ljubimca. Doznajte i 15 načina na koje će vam ocat promijeniti život.

3. Čisti uši kućnog ljubimca
Infekcije ušiju uobičajene su kod pasa, naročito onih s obješenim ušima. Uši svojeg ljubimca možete očistiti s mješavinom od jednake količine octa i vode. Nanesite otopinu na komadić vate te prebrišite unutrašnjost uha brišući samo dio uha koji možete dosegnuti.

Ako su ušni kanali puni bakterija i gljivica, pH je previsok. Ako pas ima kronične probleme, čišćenje ušiju će promijeniti razinu pH. Ukoliko su uši psa izrazito prljave, pokušajte pomiješati ocat s većom količinom vode.

4. Olakšava upalu mokraćnog mjehura
Ocat može pomoći mačkama i psima koji pate od upale mokraćnog mjehura. Međutim, prije nego ga primijenite u tu svrhu, morat ćete saznati koliki je pH mokraće vašeg ljubimca.

Ukoliko je pH veći od 7, jabučni ocat će biti najbolji izbor jer će sniziti pH i rastopiti kristale u mokraći. Ako je pH niži od 7, korištenje octa se ne preporuča jer se problem može pogoršati. Liječenje infekcije urinarnog trakta kod kuće može biti opasno jer se vrlo lako iz obične upale mjehure može razviti u upalu bubrega, upozorava veterinarka Judy Morgan.

Zbog toga je vrlo važno znati razinu pH što ćete doznati tako da uzorak mokraće odnesete veterinaru. Analizom mokraće veterinar će dobiti informacije o pH, bijelim krvnim stanicama, krvi u mokraći, pojavljivanju kristala te mogućoj bakteriji u urinu. Kada dozna sve potrebne vrijednosti, veterinar će vlasnika moći savjetovati o pravilnom liječenju.

5. Liječi ekceme
Organski jabučni ocat može se koristiti i za liječenje ekcema. Za razliku od destiliranog alkoholnog octa, nefiltrirani organski jabučni ocat sadrži brojne proteine, enzime i dobru bakteriju zbog koje ocat izgleda mutno.

Istu količinu octa i vode pomiješajte te pošpricajte po ekcemima. Kako bi se otopina bolje upila, umasirajte je u zahvaćeno područje. Otopina može psa malo peckati pa prvo probajte staviti vrlo malu količinu.

6. Neutralizira mirise
Miris kućnih ljubimaca često se zavuče u dom, a ukoliko vam to smeta, pošpricajte tanki sloj octa po tepihu te ostavite da ispari. Ukoliko miris ne izađe, sredstvu za čišćenje tepiha dodajte ocat i operite ga.
Ocat možda nije siguran za uporabu na svom tapeciranom namještaju, zato prije toga svakako provjerite smijete li ga koristiti. Provjerite i sve moći alkoholnog octa kod pranja rublja.

7. Čisti mrlje koje ostave kućni ljubimci

Nezgode su neizbježne u domovima s kućnim ljubimcima. Mrlje od urina na tepihu uklonit će soda bikarbona i destilirani alkoholni ocat pomiješan s vodom. Ocat se ne preporučuje koristiti na drvenim podovima niti na mramoru, granitu i ostalim površinama od kamena jer kiselina u octu može oštetiti površine.

Za čišćenje i osvježavanje, pomiješajte ocat s vodom i pošpricajte po ležaju svoga psa ili dodajte ocat u perilicu rublja kada perete ležaj. Octom možete očistiti i posude za hranu i vodu svoga kućnog ljubimca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju