PR
PR (Foto: PR)
Kultura & zabava

Krafne s marelicom po tradicionalnom receptu kojima ne možemo odoljeti!

07-02-2023 Piše Sponzorirani članak
komentari

Stigla nam je veljača kojoj se veselimo iz jednoj jako finog razloga – vrijeme je poklada, fašnika, karnevala, maškara, uz koje neizostavno idu omiljeni deserti, krafne! Ako nemate vremena za pripremu, a želite razveseliti svoju obitelj ili prijatelje finim, uvijek toplim, svježe ispečenim krafnama koje podsjećaju na one iz vašeg djetinjstva, svratite u Pan-pek!

Galerija PR PR +2 PR

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Krafne su slatki kolači od dizanog tijesta koje se prže u dubokom ulju, a na našim prostorima imaju jako dugu tradiciju. Ne sumnjamo da i sami pamtite okus domaće ispečenih krafni u kojima ste uživali u djetinjstvu, a svima nama je sigurno u lijepom sjećanju rezanje tijesta pomoću čaše ovalnog oblika kako bi se dobio prepoznatljiv oblik, punjenje krafni marmeladom od marelice ili završno posipanje šećerom u prahu. O jedenju tek toplih, ispečenih krafni da niti ne govorimo – savršenstvo koje se topi u ustima!


Tko je zaslužan za prve krafne?

Smatra se kako su krafne kolači austrijskog i njemačkog podrijetla, a u početku su se pržili doslovno u masti. U većini dijelova Njemačke krafne su uglavnom poznate pod nazivom "Berliner", u Porajnju se pak nazivaju "Kreppel". Samo podrijetlo imena krafna nije jednoglasno utvrđeno. Prema nekima, dolazi od staronjemačke riječi krafo ili palačinka, a drugi smatraju kako je za njega zaslužna austrijska slastičarka Cäcilie Krapf, iz čijih je ruku nastao ovaj okrugli dizani kolač. U skladu s time, pretpostavlja se kako je prva krafna napravljena za Bečki kongres 1815. godine, a tom je prilikom u austrijskoj prijestolnici konzumirano više od deset milijuna krafni.

PR PR Foto: PR


Još jedna, pomalo romansirana, legenda kaže kako su krafne nastale u davno doba kada je neznana zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje, umjesto u pećnicu, zabunom ubacila u vruću masnoću.


Kojoj god verziji se priklonili, nesumnjivo je da su krafne s vremenom postale prepoznatljivi dio naše kuhinje, u njima se uživa cijele godine, a posebno ih volimo upravo u veljači!


Gdje na domaće krafne u veljači?

 Krafne danas dolaze u raznim finim varijantama, s različitim punjenjima i kremama, poput krafni s punjenjem od Lino Lade ili neodoljivih čokoladnih krafni. Ipak, mnogima najomiljenije ostaju tradicionalne, domaće krafne s marelicom posute šećerom u prahu, a sve njih možete kupiti u najbližoj Pan-pek pekarnici!

PR PR Foto: PR


Pan-pek krafne s Podravka pekmezom od marelice peku se više puta dnevno kako bi bile uvijek svježe, mekane, slasne i tople. Možete ih kupiti i u posebnim pakiranjima od 6 i 12 krafni i iznenaditi kolege na poslu i prijatelje, oduševiti svoje ukućane nakon dana punog obveza ili izmamiti najmlađima osmijeh na lice omiljenim desertom.


Uvjerite se i sami da su jednostavnost, vještina i pomno odabrani sastojci najbolja receptura kada su u pitanju krafne – vidimo se u Pan-peku na krafnama!

Pročitaj još
Pročitaj još