Stigla nam je veljača kojoj se veselimo iz jednoj jako finog razloga – vrijeme je poklada, fašnika, karnevala, maškara, uz koje neizostavno idu omiljeni deserti, krafne! Ako nemate vremena za pripremu, a želite razveseliti svoju obitelj ili prijatelje finim, uvijek toplim, svježe ispečenim krafnama koje podsjećaju na one iz vašeg djetinjstva, svratite u Pan-pek!

Galerija PR PR PR +1 PR

Krafne su slatki kolači od dizanog tijesta koje se prže u dubokom ulju, a na našim prostorima imaju jako dugu tradiciju. Ne sumnjamo da i sami pamtite okus domaće ispečenih krafni u kojima ste uživali u djetinjstvu, a svima nama je sigurno u lijepom sjećanju rezanje tijesta pomoću čaše ovalnog oblika kako bi se dobio prepoznatljiv oblik, punjenje krafni marmeladom od marelice ili završno posipanje šećerom u prahu. O jedenju tek toplih, ispečenih krafni da niti ne govorimo – savršenstvo koje se topi u ustima!


Tko je zaslužan za prve krafne?

Smatra se kako su krafne kolači austrijskog i njemačkog podrijetla, a u početku su se pržili doslovno u masti. U većini dijelova Njemačke krafne su uglavnom poznate pod nazivom "Berliner", u Porajnju se pak nazivaju "Kreppel". Samo podrijetlo imena krafna nije jednoglasno utvrđeno. Prema nekima, dolazi od staronjemačke riječi krafo ili palačinka, a drugi smatraju kako je za njega zaslužna austrijska slastičarka Cäcilie Krapf, iz čijih je ruku nastao ovaj okrugli dizani kolač. U skladu s time, pretpostavlja se kako je prva krafna napravljena za Bečki kongres 1815. godine, a tom je prilikom u austrijskoj prijestolnici konzumirano više od deset milijuna krafni.

PR PR Foto: PR


Još jedna, pomalo romansirana, legenda kaže kako su krafne nastale u davno doba kada je neznana zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje, umjesto u pećnicu, zabunom ubacila u vruću masnoću.


Kojoj god verziji se priklonili, nesumnjivo je da su krafne s vremenom postale prepoznatljivi dio naše kuhinje, u njima se uživa cijele godine, a posebno ih volimo upravo u veljači!


Gdje na domaće krafne u veljači?

 Krafne danas dolaze u raznim finim varijantama, s različitim punjenjima i kremama, poput krafni s punjenjem od Lino Lade ili neodoljivih čokoladnih krafni. Ipak, mnogima najomiljenije ostaju tradicionalne, domaće krafne s marelicom posute šećerom u prahu, a sve njih možete kupiti u najbližoj Pan-pek pekarnici!

PR PR Foto: PR


Pan-pek krafne s Podravka pekmezom od marelice peku se više puta dnevno kako bi bile uvijek svježe, mekane, slasne i tople. Možete ih kupiti i u posebnim pakiranjima od 6 i 12 krafni i iznenaditi kolege na poslu i prijatelje, oduševiti svoje ukućane nakon dana punog obveza ili izmamiti najmlađima osmijeh na lice omiljenim desertom.


Uvjerite se i sami da su jednostavnost, vještina i pomno odabrani sastojci najbolja receptura kada su u pitanju krafne – vidimo se u Pan-peku na krafnama!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju