Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč dvije su prijateljice i kolegice koje uz rad na konzervatorsko-restauratorskim projektima izrađuju i keramiku.

Galerija Šalica i zdjelica brenda Krakle Keramika Tanjur brenda Krakle Keramika Tanjur brenda Krakle Keramika +6 Šalica brenda Krakle Keramika Ljubav prema takvoj vrsti materijala rasla je postupno tijekom studija, a nastavila se radom u struci.

Ideja o oblikovanju u glini rodila se nekako spontano, kod obje u isto vrijeme. Prije nego što smo same počele s keramičkom izradom, radile smo zajedno kao restauratorice keramike i tu se negdje rodila ljubav prema različitim keramičkim oblicima i bezbroj mogućnosti koje glina pruža, rekle su prijateljice.

Otuda potječe i simpatično ime njihova brenda Krakle, što na engleskom (crackle), znači sitna napuknuće ili rascijepi na predmetu.

Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč kriju se iza brenda Krakle Keramika.

Krakle je inače naziv za mrežu sitnih pukotina koje se kao dekoracija pojavljuju na različitim materijalima, pa tako i na keramici, odnosno na glazuri. Nama je ime zvučalo fora, ali krakle ne koristimo jer su nam predmeti uporabni te moraju biti sigurni za konzumiranje hrane, ističu iz brenda.

Kako bi usavršile tehniku izrade keramike na lončarskom kolu, Martina je pohađala tečajeve u Italiji, a Zdenka se usavršavala kod tradicionalnih majstora.

Inspiracija iz života i prirode

Mogućnost da se iz jednog prirodnog materijala kao što je zemlja mogu napraviti različiti predmeti omogućila im je da potpuno oslobode svoju kreativnost. Djevojke od gline izrađuju unikatne predmete za svakodnevnu upotrebu kao što su šalice, tanjuri, zdjelice, čajnici, vaze te nakit.

Inspiraciju pronalaze u svakodnevnom životu i u prirodi. Svaka nova sezona donosi drugačije ilustracije, ljeti su to ribice, voće te simpatični oblaci, a zimi prevladavaju apstraktni motivi najčešće iscrtani zlatnim slovima.

Svaki predmet se ručno izrađuje, a sam proces je dugotrajan i nekad traje od dva do tri tjedna.

Našu keramiku prate vedri tonovi, jednostavni motivi i pastelne boje i po tome često iz živih modela (mace, praščići, lišće), volimo planine pa su se i one našle na našim zdjelicama i šalicama, kao i zvjezdano nebo, ističu iz brenda.

Svaki se predmet ručno izrađuje, a sam proces je dugotrajan i nekad traje od dva do tri tjedna. On započinje oblikovanjem predmeta, djelomičnim sušenjem i oslikavanjem te slaganjem u peć. Nakon hlađenja predmeti se glaziraju te peku. Ako se na predmetu nalaze zlatni detalji, oni se ponovno oslikavaju i peku.

Radionice za sve ljubitelje keramike

Kako bi i svoje sugrađane zainteresirale za izradu keramike, odlučile su pokrenuti radionice koje održavaju u svome studiju u Zadru.

S radionicama smo počele ove godine i održavamo ih u našem studiju u Zadru. Radionice su namijenjene svima zainteresiranima i jako nam je drago vidjeti koliko se zapravo ljudi uključilo i da vole raditi u glini. Reakcije su vrlo pozitivne, i više nego što smo očekivale. Planirale smo održati jednu do dvije radionice, a već ih imamo pet popunjenih
, istakle su djevojke.

Osim u njihovu studiju u Zadru, proizvode keramičkog brenda Krakle možete kupiti diljem Lijepe Naše, i to od Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, pa čak izvan naših granica u Sarajevu.
Šalice brenda Krakle Keramika Šalice brenda Krakle Keramika Foto: Krakle Keramika

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju