Povodom 275. godišnjice rođenja Francisca Goye kraljica Letizia i kralj Felipe VI. otputovali su u njegovo rodno mjesto. Legendarni španjolski slikar rodio se u gradiću Fuendetodosu u istočnoj Španjolskoj, u blizini Zaragoze.

Kraljevski par odao je počast jednom od najvažnijih španjolskih umjetnika svih vremena i najznačajnijih europskih slikara s kraja 18. i početka 19. stoljeća.

Kraljica Letizia za tu je prigodu odjenula jednu decentnu, ali efektnu kombinaciju. Tamnoplave hlače s remenom kombinirala je s prugastom majicom, elegantnom bijelom jaknicom i sandalama.

U tom izdanju očekivano se najviše istaknula majica. U ormaru Francuskinja, po mnogima najbolje odjevenih žena na svijetu, sigurno ćete naći barem jednu prugastu majicu i pulover. Iako se kod nas prugasti ili takozvani mornarski uzorak još uvijek najviše veže uz ljetne odjevne komade, Francuskinje prugice nose tijekom cijele godine i u svim prigodama.

Coco Chanel Zabavni kviz: 10 stvari koje znaju samo istinski ljubitelji Coco Chanel

Izjava Marylin Monore o Chanelu 5 postala je kultna Pet zanimljivosti zbog kojih je Chanel N°5 najveći miris svih vremena

Mornarske prugice u svijet mode unijela je legendarna Coco Chanel. Pruge su prvi su nosili francuski mornari u Bretanji, i to od 27. ožujka 1858. kada im je zakonom propisana uniforma (pletena vesta na pruge) iz sigurnosnih razloga – ondašnji spasioci smatrali su da će mornari u prugastoj vesti biti lakše uočljivi ako padnu preko palube.

U originalnom dizajnu imala je 21 prugu, za svaku Napoleonovu pobjedu. Coco Chanel zaljubila se u taj uzorak tijekom posjeta francuskoj rivijeri i potom je dizajnirala prugastu majicu koju je 1917. predstavila u svojoj kolekciji.

Prugastu majicu uvijek se isplati imati u ormaru, bez obzira na to je li u pitanju prava bretonka ili bilo koji drugi model s prugicama. Iako je to jedan casual komad, ipak odiše jednom elegancijom i u naše kombinacije unosi onaj famozni francuski šik.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju