Seksualno uznemiravanje žena na društvenim mrežama problem je na koji se vrlo otvoreno i iskreno osvrnula Kristina Kuzmič, Osječanka koja već godinama živi u SAD-u. Kristinin video sa snažnom i ozbiljnom porukom u tri dana pregledan je 2,6 milijuna puta, podijeljen 58.000 puta te je skupio preko 6000 komentara.

 

Kristina Kuzmič na svojoj Facebook stranici pod sloganom "hope & humor" objavljuje duhovite, inspirativne i poučne video postove o majčinstvu, djeci, odgoju i životu općenito. Većina njenih videa prožeta je nadahnjujućim humorom, ali u posljednjem je videu ova Osječanka s adresom u SAD-u progovorila o vrlo ozbiljnoj i važnoj temi: seksualnom uznemiravanju žena na društvenim mrežama.

Što je Kristina osobno doživjela, kako su na njeno "obračunavanje" s muškarcem koji ju je seksualno uznemiravao reagirale neke druge žene i što je poručila muškom rodu, pročitajte i pogledajte u nastavku. U svom videu s hashtagom #outthem Kristina je rekla:

Pročitat ću vam neke komentare koje sam dobila od muškaraca. Ovo nije primjereno za djecu pa ako su djeca oko vas, stisnite pauzu i pogledajte kasnije.

'Želim te pribiti na pod i jeb... do besvijesti.'

'Zatvori usta i raširi noge. Možda ja tebe mogu naučiti neke stvari.'

'Volio bih te položiti na pod i jeb...'

'Sve za što si dobra je jeb...'

'Želim te malo daviti, ali na zabavan način, ako znaš što mislim.'



Inače bih samo blokirala te idiote. Ali ako komentiraju video koji ima na tisuće komentara, nekad ni ne primijetim što su napisali i onda ih nemam priliku izbrisati. Prije nekoliko tjedana jedan muškarac je na mojoj službenoj stranici, svima da vide, napisao: 'Ajmo se naći i imati seks.'

Jedan moj pratitelj vidio je poruku i istaknuo da je taj isti muškarac već objavljivao jako, jako vulgarne komentare na neke moje videe. Odlučila sam fotografirati to što je napisao i objaviti na svojoj Instagram stranici s njegovom profilnom fotografijom i imenom i prezimenom i s hashtagom #OutThem.

Većina mojih pratitelja cijenila je to, vjerojatno zato jer su se susreli s jednakim sranjem. Ali bilo je i nekoliko žena koje se nimalo nisu slagale s mojim razotkrivanjem tog muškarca. Pročitat ću vam komentar jedne od tih žena.

'Njegov komentar nije u redu, ali kada ga tako javno prozoveš, ni to nije u redu. Znam da možeš biti bolja od toga. Odabrala si biti primjer drugima, da budeš netko koga možemo slijediti. I to je tvoj način rješavanja situacije?'

Da. Primjer sam drugim ženama pokazujući im da ne moraju trpjeti to sranje. Ne moraju to skrivati. Ne moraju biti tihe. I vrijeme je da razotkrijemo pervertite koji šalju takve poruke. On je to objavio na mojoj stranici koja je javna tako da svi vide. Nije pokušavao ostaviti to u privatnosti. Ali ja bih trebala? Čak i kada nam ti pervertiti pošalju privatne poruke, imamo pravo razotkriti ih.

Zato, svatko tko ima problem s time da ja ili bilo tko drugi razotkrije te ljude, dajte si vremena i razmislite o tome zašto bi žene trebale šutjeti o tim sranjima i štititi identitet pervertita. Postoje ljudi koji imaju malo toga za reći kada je žena provocirana, ali čovječe, koliko toga imaju za reći kada žena uzvrati.

Druga žena komentirala je da moje razotkrivanje tog muškarca nije dobar čin. Vidite, biti dobar ne znači biti slab. Mislim da je zapravo mislila da nisam bila ljubazna, što je vrlo drugačije od biti dobar. Biti ljubazan zapravo znači slagati se sa svime, ponašati se na način da je svima drugima ugodno, osim nama samima. A mi žene smo odgajane da se tako ponašamo, zar ne? Neka se svi osjećaju ugodno, nemoj biti preglasna jer možeš zvučati kao da previše dramatiziraš. Biti dobar, s druge strane, ima veću dubinu, kada želiš napraviti ispravnu stvar. Dodati nešto dobro svijetu. Razotkrivajući zlo umjesto da ga se skriva, to znači biti dobar.

Druga žena komentirala je da je možda samo pokušavao flertovati sa mnom i da je bio nervozan. A dečki ponekad postanu nervozni u blizini cura koje im se sviđaju i onda nisu vrlo elokventni.

Zanimljivo. Sviđa mi se taj dio gdje biti žena znači prihvaćati seksualno aludiranje i onda prihvatiti to kao normalno flertovanje.

Ne. Ne. A da prestanemo prihvaćati bilo što od toga kao normalno? Želimo li zaista da naša djeca misle da je to normalno? Srećom, napokon više nije prihvatljivo da muškarci budu seksističke, ponižavajuće svinje. I od žena se više ne očekuje da podnose to u tišini. Nemojmo se brinuti više oko toga da štitimo budale koje seksualno uznemiravaju žene, nego o tome da se pobrinemo da svaka žena zna da to nije u redu.

Bez obzira na to je li nakana tih komentara da budu smiješni ili ozbiljni, to nije u redu. I ako mislite da je to prihvatljivo, onda ste vi dio problema. I vi ste jedan od razloga zašto se to i dalje događa. I ako imate malu djecu, molim vas da razumijete da ste vi primjer toga što bi trebali tolerirati i kako zaslužuju da se drugi ponašaju prema njima.

A muškarcima koji pišu ili govore te stvari ženama, ako ne želite da vas se proziva, nemojte to pisati i govoriti. Ako želite da poštujem vas i vašu privatnost, ponašajte se na način koji je pun poštovanja. Ponašajte se na način koji zaslužuje poštovanje.

Ako nemate pojma što je primjereno, a što nije reći ženi, pročitat ću vam citat komičara Petera Whitea.

'Mislim da bi zlatno pravilo za muškarce trebalo biti ovo...

Ako ste muškarac, nemojte ženi na ulici reći ništa što ne biste željeli da vama kaže muškarac u zatvoru.'

Većina muškaraca, po mom mišljenju, su predivni. Da sam ja muškarac prilično bi me ljutilo to da zbog nekoliko pokvarenjaka svi muškarci ponekad imaju lošu reputaciju.

Za svaku ženu ili muškarca koji se susreo s tim sranjima, ne morate biti tihi da bi se netko drugi osjećao ugodno. Vaša ugodnost je važna. Vaše dostojanstvo je važno. Vi ste važni. I imate pravo biti glasni koliko god želite. Zato, razotkrijte ih (#OutThem).


Pročitajte i "To je najveća uvreda za muškarce": Poruka Osječanke Kristine koja je oduševila Facebook.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju