Žene se nerijetko zabrinu ako tijekom ili nakon uzimanja papa-testa počnu krvariti. Ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić napominje kako se to događa često, odnosno mnoge žene prokrvare za vrijeme ginekološkog pregleda. Nekoliko je razloga zbog kojih se to događa.

Krvarenja nastala uslijed ginekološkog pregleda koja prestanu brzo, za dan-dva, najčešće su bezazlena i mogu biti posljedica tehnike uzimanja brisa s vrata maternice, dakle i papa-testa.

Ako se test ili bris uzima četkicom, moguće je uočiti oskudno krvarenje, no takvim se načinom u isti mah uzme i više tkiva za analizu.

Krvarenje nakon uzimanja papa-testa i drugih ginekoloških testova češće se događa kod žena koje na vratu maternice imaju crvenu mrlju ili ranicu, odnosno eritroplakiju.

Ne radi se o pravoj rani, nego o jednoslojnom tkivu koje se normalno nalazi u kanalu vrata maternice, a katkada i na vanjskom dijelu. Zbog građe i blizine kapilara češće može krvariti, napominje ginekologinja Jasenka Grujić.

Upale vrata maternice uzrokovane i spolno prenosivim uzročnicima poput klamidije skoro uvijek dovode do promjena na tkivu i ono prokrvari pri pregledu, a naročito ako se uzima bris.

Žena kod ginekologa Bartolinijeva žlijezda: Mnogima nepoznata žlijezda čije upale i ciste mogu biti izrazito nelagodne

Simptomi vulvodinije mogu se javljati samo povremeno, ali i stalno "Misteriozna" vulvodinija: Ginekološki problem čija se dijagnoza nekad čeka godinama

Ako je žena inficirana spolno prenosivim humanim papiloma virusom (HPV), dakle virusom koji uzrokuje rak vrata maternice, u fazi predstadija raka vrata maternice, krvarenje pri uzimanju papa-testa ne mora se uopće pojaviti.

Teži oblici predstadija raka i rani invazivni rak mogu imati za posljedicu krvarenje nakon uzimanja papa-testa, objašnjava dr. Grujić.

Ako je krvarenje toliko obilno da ga je potrebno zaustavljati umetanjem gaze u rodnicu, najčešće je kasno jer se tada radi o uznapredovaloj fazi bolesti.

Svako krvarenje s vrata maternice valja shvatiti ozbiljno, objasniti pacijentici o čemu se radi i učiniti potrebne pretrage jer je većina bolesti, pa i zloćudnih, potpuno izlječiva u ranoj fazi, poručuje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju