Vulvodinija je ginekološki problem o kojem se zapravo vrlo malo govori, a češći je nego što se misli. Definira se kao stanje kronične boli i/ili nelagode u području ženskog vanjskog spolovila, odnosno vulve, koje traje dulje od tri mjeseca, a može trajati i više godina.

Vrlo je teško identificirati uzrok takvome stanju, napominje ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić te dodaje kako pritužbe pacijentice valja jako ozbiljno shvatiti, bez obzira na naizgled uredan nalaz spolovila.

Patnja kroz koju žena prolazi značajna je, od nemogućnosti duljega sjedenja do nemogućnosti realizacije seksualnog odnosa, ističe. Ipak, samo se neke žene zbog smetnji obraćaju za pomoć.

Simptomi vulvodinije mogu se javljati samo povremeno, ali i stalno te mogu biti spontani ili povezani s dodirom. Uključuju osjećaj pečenja, žarenja, bolnost, bolni spolni odnos, svrbež, katkada osjećaj suhoće i mogućnosti pucanja tkiva.

Može biti zahvaćena cijela vulva ili samo ulaz u rodnicu tj. vestibulum i tada govorimo o vestibulodiniji, kaže dr. Grujić. Iako se ne zna točno koji je glavni uzrok vulvodinije, smatra se da je iritacija ili ozljeda živaca koji inerviraju spolovilo ključni čimbenik, osjetljiva koža i sklonost alergijama mogu doprinijeti pojavi simptoma, a važne su i prethodne upale i hormonske promjene.

Ginekološki problemi "Ranica" na vratu maternice: Crvena mrlja za koju mnoge žene misle da je abnormalna

Ginekološka ordinacija Što znači ako nakon uzimanja brisa za papa-test dođe do krvarenja?

Vulvodiniji mogu prethoditi česte gljivične upale, neliječene ili nedovoljno liječene. Stoga je važno pri pregledu učiniti potrebne testove i na gljivicu, ali i na bakterije. Žene koje su preboljele herpetičnu upalu spolovila (HSV - herpes simplex virus) mogu dulje vrijeme nakon akutne infekcije osjećati nelagodu, žarenje, bolnost.

Tijekom pregleda spolovila koji mora biti detaljan, nužno je potražiti promjene, odnosno predstadije zloćudnih promjena, objašnjava dr. Grujić. Također, menopauza se često povezuje s nelagodom i bolnošću spolovila i zbog atrofije i drugih promjena tkiva.

Sva se ova stanja mogu liječiti ili barem utjecati na simptome, no potrebna je izuzetna suradljivost pacijentice s ginekologom te strpljenje, napominje ginekologinja Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju