Jasna Marčić sa suprugom, dvije kćeri tinejdžerice te kućnim ljubimcima, psom Lady Lucy i dvije papige nimfe Coco i Chipy živi u privatnoj kući u mjestu Viškovo, šest kilometara od centra Rijeke. Obitelj je na katu kuće uredila stan koji oduševljava svojim maštovitim uređenjem, koje je potpuna suprotnost trendi minimalizmu.

Galerija Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 20 Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 14 Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 24 +23 'Prošli smo kroz razne stilove i faze uređenja, ali u ovaj smo svim srcem uronili'

U stanu imaju tu prednost da uz unutarnjih sto četvornih metara, dodatna terasa od 30 kvadrata pruža najljepši ugođaj od travnja do početka studenog. Uz terasu s druge strane kuće nalazi se balkon koji trenutno koriste najviše u zimskom periodu i proteže se kroz cijelu stranu kuće, kao i okućnicu s voćkama te vrt i malu kućicu koja je u fazi renoviranja.

U ovaj stan Jasna Marčić sa suprugom i kćerima uselila se prije 17 godina te su na samom početku pratili trendove i uredili dom po kataloškom primjeru u tom periodu, ali su vrlo brzo shvatili da to nije za njih, da to jednostavno nisu oni.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 9 'U našem domu vlada harmonija, sloga, ljubav prema svemu, stoga smo svi uključeni u svaki aspekt njega' (Foto: Privatne fotografije)

Prošli smo kroz razne stilove i faze uređenja, ali u ovaj smo svim srcem uronili. Čini nas još više uzbuđenima, izražajnima te veselima. U današnje vrijeme gdje je minimalizam prihvaćen široke ruke i najviše obuhvaćen, naš stil odskače i nije za svakoga, što u potpunosti razumijemo. Suprotnost od našeg doma volimo vidjeti i osjetiti kod drugih, međutim nama nema emocije koje naš dom nama daje, govori 37-godišnja Jasna Marčić, po struci komercijalist zaposlena kao poslovođa, ali najveća ljubav i strast od malena su joj obnavljanje, stvaranje, restauriranje, izražajna kreativnost na starom namještaju, stvarima i odjeći.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 5 Prekrasna vitrina kupljena je na marketplaceu, a po nju su išli u Ogulin (Foto: Privatne fotografije)

Njezin suprug voditelj je skladišta u jednoj poslovnici s auto dijelovima, ali timskim radom obnavljaju sve zajedno, iako je to više Jasnina specijalnost. Oboje vole povijest, starine, umjetnine, kolekcionarske predmete, otvorenog su uma, kreativne duše i to ih je pratilo u stilu uređenja te su došli na "više je više", službenog naziva maksimalizam.

Spletom okolnosti u periodu kada je krenulo uređenje i obnova Jasnino zdravstveno stanje se pogoršalo te su bili prisiljeni stopirati neke od radova s kojima su tek bili počeli, tako da dobra većina stana nije gotova. Sve rade sami, a povremeno im uskoče prijatelji kojima su neizmjerno zahvalni na tome.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 27 'Prošli smo kroz razne stilove i faze uređenja, ali u ovaj smo svim srcem uronili' (Foto: Privatne fotografije)

Do sada sve što smo napravili, uredili te dekorirali ispunilo nas je u najljepšem smislu. Neki veći komadi koji su zahtijevali više truda i pažnje činili su nam izazov u kojem smo zaista uživali. Cijela kuhinja i blagovaonica, jer su u sklopu, dobile su kompletan makeover, ističe Jasna. Na kuhinji koja je stara, a vrlo očuvana, ostavljen je kompletan korpus, a izmijenile su se fronte, nosači, radna i zidna ploča te dodani tip on mehanizmi jer nema ručkice. Na samom makeoveru, što se budžeta tiče, dosta su ušparali. S vremenom su promijenili i bijelu tehniku.

Zatim stol u blagovaonici, koji je iz 1958. godine, obnovili smo u svom stilu te mu dodali različite stolce da prostor učini uzbudljivim jer kuhinju, osim nas odraslih, koriste cure i njihovi prijatelji.

Vitrinu koju vidite kupljena je na marketplaceu, po nju smo išli u Ogulin. Svojim stanjem koje je donekle bilo održivo dobila je obnovu u pojačanju konstrukcije te novu boju od Annie Sloan u kombinaciji s izvornim drvetom.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 1 Prekrasna vitrina kupljena je na marketplaceu, a po nju su išli u Ogulin (Foto: Privatne fotografije)

U njoj su izložene moje stare ljepotice od porculana koje često koristim. Luster je stigao s divnom pričom koja je stara 70 godina. Na zidu se nalaze umjetnine i razni gobleni te porculanski tanjuri iz različitih zemalja te se dekoracije protežu kroz cijeli stan.

U dnevnom boravku, koji je ujedno moja najdraža prostorija, željno očekujem bakicu koja broji preko 90 godina, a ovu bijelu komodu uskoro mičemo. Fali još završni touch da bi se montirala ispod TV-a. Na njoj se baš dosta radilo jer ima posebne ornamente na sebi te smo morali biti pažljivi da se ne oštete jer ju je ulovio zub vremena te je kompletna restauracija bila zahtjevnija, nju ću rado prikazati drugom prilikom, opisuje Jasna.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 3 Dnevni boravak krase razne umjetnine, kolekcionarski predmeti, stari kovčezi koji su stigli iz različitih gradova Hrvatske (Foto: Privatne fotografije)

Dnevni boravak krase razne umjetnine, kolekcionarski predmeti, stari kovčezi koji su stigli iz različitih gradova Hrvatske te svaki ima svoju priču u sebi. Stari panj trenutno je iskoristila za držač cvijeća, a inače posluži kao pomoćni stolić. Hodnik stana dosta je dugačak i s njim kroz ljeto kreću u izazove, jer na zid ide kombinacija drveta, boje i tapete te novi lusteri i zatvaranje radijatora.

Kupaonica je jedna posebna priča i nju vam neću još pokazati, nešto mora ostati tajna jer je ona nešto što još nismo vidjeli na ovom području, a nije u potpunosti gotova, ističe ova kreativka koja je prije par godina imala ponudu i više prilika sudjelovati u uređenju salona, izloga i interijera te je tu probudila svoja inspirativna osjetila za nečim potpuno drugačijim.

Vrlo sam otvorenog uma, kreativna, volim boje, dinamične i energične atmosfere, raznolike teksture, te pomoću spoja svega, kada si kupim ili dobijem neki predmet, dekoraciju, već znam s kojim ću je predmetom spojiti u stanu da bude spoj jedne priče, dodaje. Spavaća soba je svoju gotovu priču i završni touch dobila s postavljanjem lustera, tapetom, slikama, detaljima u boji te vintage ormarićem koji za sada ostaje u izvornoj boji, koju su samo osvježili.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 15 Terasa im je praktički dnevni boravak skoro pola godine (Foto: Privatne fotografije)

Upravo su krenuli u uređenje terase da je mogu i zimi koristiti. Drvenu pergolu sa zaštitnim materijalom Jasnin suprug radi po nacrtu, a ogradu zatvaraju u svjetliji materijal po mjeri da dobiju na svjetlosti, a da opet nisu toliko izloženi susjedstvu.

Terasa već ima svoju priču u vidu klupe, odnosno kauča koji je služio prijateljicu baku preko 70 godina. Dobila je novi tapecirung i boju, zatim željezni stol s drvenim daskama koji je suprug izradio. Za vaše sam iskoristila stari lonac u kojem se nekad kucalo rublje te kante koje su služile za vađenje vode iz bunara u našoj obitelji, zatim košare za voće i povrće iz vrta te starinska košara (sepet) koju je izradio moj djed kao mladić i koristio za nošenje kukuruza ili drveta na leđima.

Nađu se starinski jušnici iskorišteni za ukrasne vaze kao i stare keramičke šalice za sukulente i razno cvijeće koje se proteže kroz cijeli stan te vani i oko okućnice, opisuje. Terasa im je praktički dnevni boravak skoro pola godine i tu najviše vremena provode s obitelji, prijateljima i susjedima uz ručak, roštiljanje i večernje druženje jer je cijela terasa pokrivena ukrasnim solarnim lampama.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 4 'Terasa nam daje poseban ugođaj topline, ugode i mira' (Foto: Privatne fotografije)

Terasa nam daje poseban ugođaj topline, ugode i mira. Posebna energična atmosfera u stanu i vani jasan su nam pokazatelj koliko se to sviđa mnogima jer vrlo često dobijemo upit i potražnju za savjet u vidu uređenja istog ili sličnog stila. Jako nam je drago što naši detalji inspiriraju i informacije prenose kružno na ostale prijatelje te nam je izuzetno drago kada vidimo slično iskorišteno.

Često čujemo od mnogih da imamo jedinstvenu estetiku koja im pruža da se osjećaju vrlo ugodno, toplo i opušteno, pogotovo od nekoga tko prvi put dođe u naš dom, podijelila je s nama Jasna Marčić koja svoje posebne čajanke, bajkovite izražajne kombinacije i misli dijeli sa svojim pratiteljima na Facebook stranici MyArt J.M. i Instagram profilu myart.home_j.m te vrlo rado podijeli i savjete ukoliko netko pita ili se zainteresira kako krenuti.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 2 Cijela kuhinja i blagovaonica, jer su u sklopu, dobile su kompletan makeover (Foto: Privatne fotografije)

Svaka sitnica priča priču i privlači pažnju na poseban način, a svaka smo mi.

Pričamo priču kroz odabrane elemente, odnosno predstavljamo sebe kroz vlastiti prostor. Ovdje nema i ne ostavlja prostora za stilske greške. Jedinstven je, varira na više načina ovisno o sezoni, trenutku ili potražnji, od kombinacija barokne scenografije do boho, industrijskog i vintage stila.

Smatram, ako se okružite predmetima koji u vama ne bude nikakve emocije, taj predmet će vam brzo dosaditi. Ono što sam primijetila u zadnjih par godina, ljudi se boje održavanja. Ako imate više detalja, s točke njihovog gledišta vi ste rob stana ili stvari. Moje mišljenje je drugačije.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 12 'Svaka sitnica priča priču i privlači pažnju na poseban način, a svaka smo mi' (Foto: Privatne fotografije)

U našem domu vlada harmonija, sloga, ljubav prema svemu, stoga smo svi uključeni u svaki aspekt njega. U krajnjem slučaju kad je frka, u današnje vrijeme postoje 'sos pozivi' za tete koje rado dođu i učine vaš dom sjajnim, kao što ga i mi činimo. Posjedujemo veliki broj električnih pomagala koji skrate vrijeme održavanja.

Živimo život kroz sve te si dajemo oduška u samom održavanju. Bitan je osjećaj ispunjenja i radosti, mi ga imamo, a to je najbitnije.
Nas još puno posla čeka da stan dovršimo kako smo zamislili, ali radujemo se sa svakom promjenom i živimo u ljepotama cijelog svijeta i naraštaja.

Zahvalni smo na svakom detalju, kao i novom danu, podijelila je s nama Jasna Marčić iz Viškova pored Rijeke.

Kuća blizu Rijeke uređena s puno mašte i duše - 10 Upravo su krenuli u uređenje terase da je mogu i zimi koristiti (Foto: Privatne fotografije)

Ljepši i od glamuroznih kvadrata: Balkon Valentine iz Siska izgleda poput male fantazije Mnogi se ne mogu prestati diviti balkonu Valentine Štajduhar iz Siska - 17 Mnogi se ne mogu prestati diviti balkonu Valentine Štajduhar iz Siska - 15 Mnogi se ne mogu prestati diviti balkonu Valentine Štajduhar iz Siska - 10 +22 Mnogi se ne mogu prestati diviti balkonu Valentine Štajduhar iz Siska - 6

Prelijepa kuća na otoku Braču u kojoj oduševljava ručno rađeni kameni umivaonik Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 13 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 2 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 18 +13 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 8

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju