Paula Kuščević sa svojom obitelji, suprugom Stjepanom, kćerima Žarkom i Antoniom te sinom Nenom živi u malom mjestu Nerežišća, od svega 600 stanovnika, u centru otoka Brača. Svoj dom iz snova izgradili su u kamenoj kući staroj 400 godina u kojoj su prošle godine uredili i prelijepi apartman Fortuna koji iznajmljuju.

Galerija Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 13 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 2 Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 18 +13 Ručno rađeni kameni umivaonik glavna je zvijezda kupaonice, ali i cijele kuće

Kuća Harašić u mjestu Nerežišća na Braču izuzetan je primjer kasnobarokne stambene arhitekture na tom otoku te je pod kulturnom zaštitom. Kada su 1999. godine kupili dio plemićke kuće Harašić koja datira iz 17.stoljeća, Paula Kuščević s obitelji je krenula u njezinu renovaciju.

Deset godina nakon prizemlje kuće postalo je njihov novi dom, a 12 godina poslije, 2022. krenuli su sa završavanjem kata kuće na kojem se uredili apartman nazvan Fortuna, završen u ljeto 2023. godine. Cijeli zidovi bili su prekriveni žbukom koju je svu trebalo skinuti da bi se došlo do kamenih zidova.

Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 2 Na katu kamene kuće Harašić na otoku Braču uređen je prekrasan apartman Fortuna (Foto: Privatne fotografije)

Prostrani apartman od 70 kvadrata i potkrovljem uređen je s ljubavlju i pažnjom prema detaljima. Paula je zajedno sa svojim kćerima pomno birala namještaj koji spaja autentičnost s modernim udobnostima. Od tamnozelenih kauča i stolaca, preko sive kuhinje s dodacima, do retro elemenata i kraljevsko plave fotelje u potkrovlju, svaki komad ima svoju priču. Kupaonicu su uredili u kombinaciji crne, bijele i zlatne boje.

Paulinu obitelji, kao i njihove goste, najviše je dojmio ručno rađeni kameni umivaonik kojeg je izradio Paulin brat Dino, priznati kamenoklesar i dobitnik nagrade za najuspješniju priču malih i srednjih poduzeća.

Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 8 Ručno rađeni kameni umivaonik glavna je zvijezda kupaonice, ali i cijele kuće (Foto: Privatne fotografije)

Veoma smo ponosni na njegov rad i što ga mogu predstavljati u svom apartmanu. Umivaonik je unikatan, poseban i baš podiže izgled kupaonice. Osim toga, apartman krasi i stara šivaća mašina Merritt, koja se savršeno uklapa u ambijent. U našem apartmanu najposebnija je upravo ta povijest, taj starinski štih, kameni zidovi stari 300 godina, ističe Paula Kuščević.

Pri uređenju ovog čarobnog apartmana imala je pomoć dizajnera, odnosno svoje kćeri Žarke. Mama je imala točnu viziju kako apartman treba izgledati i kćer joj je u tome pomogla, od mjerenja prostorija, skiciranja, odlaska u trgovine do slaganja namještaja i detalja.

Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 16 Na katu kamene kuće na Braču uređene je čaroban apartman Fortuna (Foto: Privatne fotografije)

Cijela obitelj sudjelovala je u uređenju apartmana. Puno posla obavili smo sami sa svojim bližnjima, muž je brusio zidove, sin nosio materijal, kćeri su čistile, svekar od 77 godina napravio je stolić i vješalicu od drveta... I jako sam zahvalna na tome, otkriva ova Bračanka.

Apartman Fortuna namijenjen je za najam tijekom cijele godine, a najviše ljeti, naravno. Sastoji se od dnevnog boravka s kuhinjom, prostrane spavaće sobe u potkrovlju s bračnim krevetom i pomoćnim ležajem, druge spavaće sobe s dva odvojena kreveta, kupaonice, balkona i terase. Može primiti do pet osoba, a gostima je osiguran i besplatan parking.

Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 7 Apartman krasi i stara šivaća mašina Merritt, koja se savršeno uklapa u ambijent (Foto: Privatne fotografije)

Gosti su najviše impresionirani drugačijim stilom, tzv. 'vintage' šarmom, nego što su navikli u današnje vrijeme. Također su oduševljeni mirom, tišinom i prirodom u našem selu, a opet im je sve potrebno u blizini. Svojim gostima uvijek dajemo preporuke što posjetiti na Braču te im želimo pružiti sve potrebno za ugodan boravak.

Sa zadovoljstvom smo posvetili vrijeme, trud i novac oživljavanju ove građevine. Naš cilj je sačuvati autentičnost ovog dalmatinskog nasljeđa i upoznati naše goste s poviješću i znamenitostima otoka koji ima mnogo više za ponuditi od samo lijepih uvala i prekrasnog krajolika, govori 47-godišnja Paula, inače zaposlena u školi, koja lako pronalazi prednosti života na otoku.

Mir, tišina, priroda, svježi zrak, čisto more, opušteni ljudi, hrana iz domaćeg uzgoja, nema gužve i užurbanosti... Nedostataka nema, koliko mogu reći, otok Brač je baš napredovao zadnjih godina. Povezani smo s predivnim gradom Splitom te otocima kao što su Šolta i Hvar, dodaje Paula Kuščević.

Prelijepo uređena kamena kuća na otoku Braču koja datira iz 17. stoljeća - 6 Apartman Fortuna ima sve što treba za savršen odmor tijekom ljeta, ali i cijele godine (Foto: Privatne fotografije)

Iva iz Zadra: "Keramičar me pitao želim li taj 'cirkus' u kući, a poslije je terrazzo pločice želio i u svojoj kuhinji" Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 3 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 2 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 5 +6 Iva Stipčević Pantalon iz Zadra u svom stanu uredila je bež kuhinju s terrazzo pločicama i crnim sudoperom - 8

Mama petero djece u Zagvozdu je uredila svoju raskošnu kuću punu fantastične energije i duše Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 21 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 19 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 5 +25 Raskošno uređena kuća u Zagvozdu odvjetnice Andree Cvitanović Vrzić - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju