Kada je prije desetak godina dobila na poklon prvu orhideju, Barbara Martinić iz Donje Stubice zaljubila se u ovo očaravajuće cvijeće i to je bio početak njezine velike ljubavi. Tu svoju prvu orhideju još uvijek ima, a tijekom godina u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja kojem se mnogi dive.

Galerija Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 2 Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 6 Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 5 +14 Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja

Prvo sam skupljala samo phalenopsise, a kako sam puno čitala i istraživala shvatila sam kako ih ima mnoštvo drugih vrsta. Obitelj i prijatelji uvidjeli su moju ljubav prema orhidejama pa sam za rođendane dobivala orhideje. Tako moja zbirka danas broji preko 200 orhideja! Naravno, većinu orhideja kupila sam sama jer me očaraju svojom ljepotom, lepezom raznih boja i šara, kaže Barbara Martinić iz Donje Stubice.

Osim phalenopsisa kojih ima najviše, posjeduje i druge vrste: papučice, oncidiume, dendrobiume, vande, zygopetalume, cambrie, cymbidiume, razno sobno bilje i sukulente. Sve orhideje kupila je u Hrvatskoj, u vrtnom centru Flora, Bauhausu ili u običnim trgovačkim lancima poput Kauflanda i Konzuma.

Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 3 Orhideje traže mnogo svjetlosti, ali indirektne (Foto: Privatne fotografije)

Posebno me vesele dani orhideja u vrtnom centru Flora i Bauhausu kada su dostupne i ekskluzivnije vrste, dodaje Barbara pa otkriva koju vrstu orhideje najviše voli.

Moja omiljena vrsta orhideja je Vanda. Zahtjevnija je za uzgoj od svih drugih vrsta i traži svakodnevnu njegu, orošavanje korijenja jer raste bez supstrata. Fasciniraju me njezini matični i ogromni cvjetovi i široka lepeza boja i šara, ističe. Vanda je također jedina prirodna plava orhideja dok su phalenopsis plave boje obojani. Uzgoj Vandi predstavlja pravi izazov jer su to tople orhideje koje zahtijevaju visoke temperature i visoku vlažnost što je teško postići u kućnim uvjetima. Svaka vrsta orhideja zahtjeva drugačije uvjete obzirom da dolaze iz različitih područja.

Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 14 Nema veće sreće nego kad ugledate cvjetnu stapku između listova, kaže Barbara (Foto: Privatne fotografije)

Moja nit vodilja je proučiti gdje koja vrsta raste i potruditi se osigurati što sličnije uvjete u svom domu. Iz tog razloga u mojoj kući su iskorišteni svi prozori. Sve orhideje vole vlagu u zraku i u supstratu što ne znači da moraju konstantno biti mokre. Kod zalijevanja pričekam da se supstrat lagano prosuši. Phalenopsisi su u prozirnim teglicama što omogućava praćenje stanja korijena. Sivo korijenje je znak da je biljka žedna, a zeleno znači da ima dovoljno vlage, podijelila je ova majstorica za orhideje male tajne s kojima održava svoje bujno carstvo.

Orhideje Za siguran ponovni cvat: Napitak koji orhideja voli više od vode

Glavni uzrok propadanja orhideja, napominje, prečesto je zalijevanje. Nakon zalijevanja važno je ocijediti višak vode u ukrasnoj posudi kako ne bi krenula trulež korijenja. Od proljeća do jeseni potrebno je prihranjivati gnojivom za orhideje dvaput mjesečno, dok je zimi dovoljno jednom mjesečno. Druga važna stvar za uspješan uzgoj orhideja je svjetlost.

Carstvo s više od 400 biljaka: Balkon koji će raspametiti ljubitelje sukulenata Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 1 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 16 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima preko 400 različitih sukulentnih biljaka - 12 +15 Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 11

Orhideje traže mnogo svjetlosti, ali indirektne. Potrebno je biljke zaštititi laganom zavjesom jer može dobiti opekline od sunca, Barbarin je savjet. Napominje i da svaka orhideja ima period mirovanja nakon cvatnje što znači da svoju energiju usmjerava u rast novog lišća i korijenja. To može trajati od šest mjeseci do godinu dana.

Dvorište Daniele Bobanović iz Rijeke pravi je cvjetni raj - 12 Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Često me ljudi pitaju zašto njihova orhideja ne cvate. Cvijet iscrpi biljku i potrebna joj je regeneracija za novu cvatnju. Ako je biljka zdrava, ima zeleno i čvrsto lišće i zdravo korijenje onda možete i očekivati cvijet. Nakon cvatnje može se i ne mora odrezati stapka. Stapka se reže iznad trećeg koljena ili do kraja. Ako ostavite stapku, možete očekivati sekundarnu cvjetnu granu.

To je ukratko cijela mudrost oko uzgoja orhideja općenito. Svaku biljku potrebno je promatrati i ona će vam sama pokazati dobiva li adekvatnu brigu i ljubav. Ako da, nagradit će vas prekrasnim cvjetovima koji traju mjesecima. Nema veće sreće nego kad ugledate cvjetnu stapku između listova, poručuje Barbara Martinić iz Donje Stubice.

Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu stvorila je pravo carstvo orhideja - 8 Barbara Martinić iz Donje Stubice u svom domu ima preko dvjesto orhideja (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju