Sportska elegancija pojam je s kojim ste se sigurno često susretali. On opisuje stil u kojem se u skladnu cjelinu spajaju ležerni i elegantniji modni komadi. Teoriju znamo, a kako to točno može izgledati u praksi najbolje pokazuje ovo street style izdanje sa zagrebačke špice.

Galerija Prije Birkinice, Jane se nije odvajala od cekera čak ni na Filmskom festivalu u Cannesu Jane Birkin 1996. sa svojom omiljenom torbom koju je ukrasila naljepnicama Jane Birkin s crnom birkinicom 2001. godine +4 Jane Birkin 2011. s kultnom torbom

Jedna zgodna dama prošetala je centrom Zagreba u kombinaciji koja vizualno savršeno dočarava upravo sportsku eleganciju.

Traperice mom kroja s spojila je s topom crne boje i kratkim sofisticiranim sakoom istaknutih revera. Na nogama je imala popularne jordanice, niski model u takozvanoj ledenoj nijansi plave boje.

Sportska elegancija zgodne dame sa zagrebačke špice Sportska elegancija zgodne dame sa zagrebačke špice (Foto: Josip Moler/Cropix)

Glavna zvijezda njezine kombinacije definitivno je kultna torba modne kuće Hermès u crnoj boji. Model Birkin koji je ime dobio po britanskoj manekenki, glumici i pjevačici Jane Birkin, smatra se najslavnijom torbom na svijetu.

Torba Birkin modne kuće Hermes u zagrebačkom street style izdanju Torba Birkin modne kuće Hermes u zagrebačkom street style izdanju (Foto: Josip Moler/Cropix)

Legenda kaže da je ideja o torbi nastala 1983. godine, na letu od Pariza do Londona. Jane je u avionu sjedila pored Jean-Louisa Dumasa, tadašnjeg kreativnog i izvršnog direktora modne kuće Hermès.

Prije Birkinice, Jane se nije odvajala od cekera čak ni na Filmskom festivalu u Cannesu Prije Birkinice, Jane se nije odvajala od cekera čak ni na Filmskom festivalu u Cannesu (Foto: Profimedia)

Svoje osobne stvari nosila je u prepoznatljivom slamnatom cekeru koji se u jednom trenutku izvrnuo i sve su stvari popadale iz njega, između ostalog i planer s potpisom Hermèsa. Dumas joj je pomogao da s poda skupi stvari, a usput se našalio da joj treba ručna torba s pretincima.

Jane Birkin 1996. sa svojom omiljenom torbom koju je ukrasila naljepnicama Jane Birkin 1996. sa svojom omiljenom torbom koju je ukrasila naljepnicama (Foto: Profimedia)

Jane mu je na to navodno odgovorila kako će se odreći svog cekera onog dana kada Hermès napravi veliku dnevnu torbu u koju stane sve što treba jednoj zaposlenoj ženi. Objasnila mu je kako ne može pronaći prostranu, sigurnu i lijepu torbu koja joj se sviđa, a Dumas je, slušajući njezin opis, odmah napravio prvu skicu torbe koja će jednog dana postati njihov zaštitni znak.

Jane Birkin 2011. s kultnom torbom Jane Birkin 2011. s kultnom torbom (Foto: Profimedia)

Godinu dana nakon sudbonosnog susreta, lansirana je Birkin torba, prostrana, čistih linija i s kopčom koja garantira sigurnost prilikom nošenja.

Sportska elegancija zgodne dame sa zagrebačke špice Sportska elegancija zgodne dame sa zagrebačke špice (Foto: Josip Moler/Cropix)

10 dizajnerskih torbi koje koštaju od 135 do 299 eura Furla je jedan od brendova koje smo izdvojili Polene Numero Un, 290 eura Longchamp Le Pliage Medium, 135,24 eura +7 Marc Jacobs The Small Tote Bag, 195 eura

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju