Glumac, redatelj i producent Kevin Michael Costner rođen je 18. siječnja 1955. u Lynwoodu u Kaliforniji. Za svoj glumački rad dobivao je brojne nagrade, među kojima su i dva Oscara i dva Zlatna globusa.

Iako u djetinjstvu nije bio previše naklonjen školi, volio je sport, sviranje klavira i pisanje poezije. Pjevao je i u zboru, a svojedobno je izjavio da je gledanje filma "Kako je osvojen Divlji Zapad" kada je imao sedam godina formiralo njegovo djetinjstvo.

Nakon završetka srednje škole diplomirao je marketing i financije u Kaliforniji, a na posljednjoj godini fakulteta zainteresirao se za ples i glumu. Utjecaj na odabir glumačke karijere imao je slučajni susret s Richardom Burtonom, koji mu je nakon razgovora o glumačkom poslu poželio sreću.

Costner je ubrzo počeo pohađati satove glume, a prvu ulogu dobio je u filmu "Sizzle Beach, U.S.A.", koji je sniman u zimu 1978./1979. godine.

Zvjezdani status stekao je ulogom federalnog agenta Eliota Nessa u filmu "Nedodirljivi" iz 1987. godine.

Uslijedilo je snimanje brojnih kinohitova, među kojima je i film "Tjelohranitelj" iz 1992. godine, u kojem mu je partnerica bila pjevačica Whitney Houston.

Scenarij za romantični triler u režiji Micka Jacksona napisan je sredinom 1970-ih i tada su glavne uloge trebali igrati Steve McQueen i Diana Ross. Međutim, sudbina je htjela drugačije i scenarij je pao u zaborav sve do početka 90-ih godina prošlog stoljeća.

Iako kritika nije bila naklonjena filmu, najviše izvedbama glavnih glumaca, zaradio je 411 milijuna dolara u svijetu i u godini izlaska postao drugi film s najvećom zaradom.

Javnost, ali i kritiku osvojio je i soundtrack filma, koji je prodan u više od 45 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Film Titanik 10 pitanja na koje odgovore znaju samo pravi poznavatelji filma "Titanik" Film Bilježnica Znate li odgovore? Kviz o filmu "Bilježnica" zbog kojeg želimo ponovno pogledati tu divnu ljubavnu priču

Film je postao romantični klasik koji i danas ima svoje brojne obožavatelje, a rođendan glavnoga glumca iskoristili smo kao priliku za malu provjeru znanja. U nastavku vas čeka kviz s deset pitanja na koja ćete, ako ste obožavateljica filma, odgovoriti bez problema.

Quiz Maker - powered by Riddle

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju