Orhideje su jedna od mnogima najdražih kućnih biljaka, a rasprostranjene su po gotovo čitavom svijetu. Smatraju se kraljicom cvijeća, simbolom dobrog duha kuće i naprosto biljkom koja oko sebe širi pozitivnu energiju.

Uz njezin su postanak vezane mnoge legende, a jedna od najljepših seže u vrijeme kada su jedini stanovnici Zemlje bili besmrtni duhovi.

Tada su na planetu postojale samo planine prekrivene snijegom, bez zelene vegetacije. Kako se snijeg počeo topiti pod utjecajem Sunca, nastajali su prekrasni slapovi, izlijevali se u potoke i oceane.

Orhideje Pripremite svoje "primadone": Kako potaknuti cvjetanje orhideje nakon faze mirovanja?

Zbog isparavanja vode stvorili su se oblaci koji su pak spriječili Sunce da dalje šalje svoje zrake na zemlju. No jednom ih je prilikom rastjerao pljusak. Nakon toga se pojavila očaravajuća duga. Duhovi su bili iznenađeni njenom ljepotom i svaki od njih htio je zauzeti svoje mjesto na tom šarenim mostu.

Slika nije dostupna (Ne)zahtjevna krasotica: Mali trikovi uz koje će orhideja duže živjeti

Međutim, most nije dugo izdržao težinu. Srušio se, a u tom je trenutku šarena kiša prekrila nebo. Čestice koje su padale pretvorile su se u očaravajuće cvijeće šarenih boja. I tako se pojavila obitelj orhideja čiji su se predstavnici počeli množiti.

Baš poput ove priče, čarobne su i boje kojima se ponosi ovaj cvijet – od bijele, žute, ružičaste, ljubičaste do tamnocrvene, a koliko znate o orhidejama, provjerite u ovom kvizu.

Quiz Maker - powered by Riddle

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju