Orhideje iz roda Phalaenopsis za ljubitelje ovog cvijeta su među najpopularnijima i najčešće je nalazimo u njihovim domovima.

Galerija Orhideje Orhideja Orhideja +1 Orhideja

Jesen može biti uzbudljivo razdoblje za vlasnike ovih orhideja zato što je u pitanju idealno vrijeme za poticanje njihova ponovnog cvjetanja.

Naime, Phalaenopsis orhideje nakon cvjetanja prolaze kroz mirovanja koja najčešće traje između šest i devet mjeseci. Kada je orhideja u mirovanju, njezini cvjetovi uvenu i otpadaju, listovi gube svoju zelenu boju i spuštaju se, a stabiljika može poprimiti smeđu boju ili se smežurati.

Novi vlasnici orhideja u tom trenutku često pomisle kako je to kraj za njihov cvijet, ali to nipošto nije istina.

Orhideja Dva česta problema: Kako spasiti korijen orhideje kod truljenja ili dehidracije?

Phalaenopsis orhideje u prirodi često dobivaju novo lišće krajem ljeta i tijekom rane jeseni, a kada temperature padnu tijekom kasnije jeseni, razvijaju se cvjetne grane.

Generalno gledajući, one najbolje uspijevaju na dnevnoj temperaturi između 18 i 25 Celzijevih stupnjeva te na noćnoj temperaturi između 12 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Slika nije dostupna Pravilna briga o orhidejama: Pet čestih grešaka zbog kojih ove "osjetljivice" lako uvenu

Pad temperature primarni je “okidač” ponovnog cvjetanja ujesen, stoga neki stručnjaci preporučuju da na tjedan ili dva orhideju stavite u hladniji dio doma u kojem je temperatura zraka tijekom čitavog dana između 12 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Fazu ponovnog cvjetanja možete pokrenuti i vođenjem računa o tome da orhideja dobiva dovoljno indirektnog sunčeva svjetla.

Slika nije dostupna Napokon rješenje: Napravite otopinu s korom banane za dulji život delikatne orhideje

Mnogi rade grešku i orhideje u fazi mirovanja maknu u dio doma gdje neće biti toliko vidljive pa se dogodi da cvijet ne dobiva potrebnu dozu svjetla bez koje cvjetanje neće biti moguće.

Ne zaboravite i na orezivanje orhideje koje će joj također pomoći u razvijanju novih predivnih cvjetova.

Šest savjeta uz koje će osjetljive orhideje napokon procvjetati Orhideja Orhideja Orhideja +5 Orhideja

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju