„Volim tjesteninu. Volim škrob. Sve što vidite na meni, dugujem špagetima!“, rekla je jedna od najpoznatijih talijankih glumica Sophia Loren. Slatki život i vitka linija moguća su kombinacija, a formulu za to imaju Talijanke.

1. Paze na veličinu porcije

Talijanke ne skrivaju svoju ljubav prema tjestenini, pizzi i sirevima, no tajna je u tome da znaju kada treba prestati jesti. Prosječna porcija tjestenine koju Talijanke pojedu je između 75 i 80 grama, dok naše prosječno jelo sadrži oko 180 grama. No, ono u čemu Talijanke bez opterećenja uživaju su lagani sirevi poput mozzarelle i gorgonzole, koji su neizostavan sastojak svake talijanske kuhinje.

2. Pripremaju jednostavna jela

Talijanke više vole svoje vrijeme provoditi za stolom uživajući u specijalitetima nego uz kuhinjski pult. Upravo zbog toga za svoja jela uglavnom koriste tek par namirnica od kojih naprave čitavo jelo. No, to ne znači da su Talijanke loše kuharice. Brojni svjetski priznati kuhari kažu kako je i za jednostavnost potrebna vještina.

3. Po namirnice odlaze na male talijanske tržnice

Osim odlaska u skupocjene restorane, Talijanke vole prošetati tržnicom ne bi li pribavile svježe namirnice od lokalnih uzgajivača.

Iako se čini da je glavni razlog odlaska na male šarene tržnice kupovina svježeg voća i povrća od provjerenih domaćih proizvođača, Talijanke se zapravo vole osjećati kao dio zajednice i komunicirati direktno s ljudima koji su uložili veliki trud i ljubav prilikom uzgoja svojih proizvoda.

4. Vole morske plodove

Gdje god se našli u Italiji, posebno u mjestašcima uz more, riblja jela su neizostavna. Iako Talijanke dijele ljubav prema morskim plodovima, ne drže se sve iste recepture. To uvelike ovisi dijelu Italije u kojem žive.

5. Koriste maslinovo ulje u gotovo svakom jelu

Maslinovo je jedino ulje koje konzumiraju Talijanke, a ono je ujedno i jedan od omiljenih 'začina' svakog jela. Uz ribu, tjesteninu, kruh ili u salatama dovoljno je samo staviti prstohvat soli i jelo lagano preliti maslinovim uljem.

Osim što će svakoj namirnici dati posebnu aromu, maslinovo ulje zdrava je masnoća koju tijelo lako probavlja, a Talijanke su toga definitivno svjesne.

6. Kombiniraju kruh uz svako jelo

Iako se to po njihovoj zavidnoj liniji ne bi reklo, Talijanke obožavaju kruh. Čak u tolikoj mjeri da ne mogu zamisliti život bez njega. Kombiniraju ga uz svako jelo i ne srame se to priznati.

7. Za savjete pitaju svoje bake

Dok se mnoge nacionalne kuhinje okreću novom i modernom, Talijanke se toga ne drže. One će još uvijek za kulinarski savjet radije nazvati mamu ili baku nego otići na internet.

S obzirom na to da često kupuju na tržnicama, upravo su ih bake naučile kako odabrati najbolje namirnice. Stoga se one drže izreke Nakon muža najvažniji čovjek u tvom životu je mesar.

8. Koriste lagane umake za tjesteninu

Prave Talijanke uživaju u tjestenini, ali se drže podalje od masnih umaka na koje inače 'nasjedaju' mnoge žene.

9. Nisu sklone međuobrocima

Talijanke ozbiljno shvaćaju vrijeme koje im je predviđeno za ručak. One će bez razmišljanja odvojiti dva sata za ručak s prijateljima pa čak i tijekom radnog dana. S obzirom na to da jedu polako i uravnoteženo ne trebaju im dodatni zalogaji tijekom dana.

 

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s „Dukat mliječna industrija d.d.“ i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju