Guste, kovrčave dlake koja dolazi u raznim bojama, vrlo osjećajan i empatičan ljubimac koji će sve učiniti za svojeg vlasnika, lagotto romagnolo ili talijanski vodeni pas sve je popularniji kućni ljubimac u Hrvatskoj. To i ne čudi jer ovaj kovrčavi slatkiš može biti idealan obiteljski pas koji uživa u igri s djecom, ne linja se te može živjeti u skladu i s drugim životinjama u istom kućanstvu.

Lagotto romagnolo idealan je kućni ljubimac jer se ne linja i nije velik, uz to jako voli djecu i sve ostale ukućane, no za njega treba odvojiti dosta vremena. Lagotti mogu živjeti u stanu, no prilikom razmišljanja o nabavljanju budući vlasnik mora biti svjestan vremena koje će trebati izdvojiti za njihovu šetnju i druge aktivnosti, ističe Dubravka Maksimović, vlasnica uzgajivačnice Mr. Dog My Happiness, specijalizirane za uzgoj pasa pasmine lagotto romagnolo, poznate i kao talijanski vodeni pas. Psi su neprekidan dio Dubravkina života još od djetinjstva, a za ovu pasminu odlučila se prvenstveno zbog njihova karaktera.

Lagotto Romagnolo idealan je kućni ljubimac jer se ne linja i nije velik

Lagotto je vrlo osjećajan, empatičan ljubimac koji će sve učiniti za svog vlasnika, izrazito odan i pun ljubavi. Vrlo je vezan za vlasnika, prema njemu se ponaša zaštitnički i ne voli biti odvojen od njega. Također jako voli djecu, pogotovo igru s njima.

Vrlo je aktivan pas dobrog njuha, tako da se danas često susreće i kao terapijski pas osobama s dijabetesom, potražni pas i slično. Izuzetno je fizički izdržljiv i fokusiran na svoj zadatak. Voli izvršavati svoje obveze i lako se dresira, ali nije za svakoga jer zahtijeva puno vremena za šetnje i komunikaciju, opisuje Dubravka.

Samo ime pasmine puno govori o njoj. Dolazi iz talijanske pokrajine Romagna, a lago na talijanskom jeziku znači 'jezero', iz čega se očituje njihova velika ljubav prema vodi. Lagotti su drevna pasmina koju je čovjek prvobitno koristio najčešće u lovu, no danas je to jedina pasmina na svijetu specijalizirana za traženje tartufa. Kako im i ime kaže, jako vole plivati, tako da će bez ustručavanja skočiti u svaku vodu, bilo to more, jezero, rijeka ili samo lokva.

Posljednjih godina lagotto romagnolo postaje sve više i idealan obiteljski pas i njihova popularnost rapidno raste.

To je pas manje/srednje veličine, težine 11 do 16 kilograma, visine 41 do 48 centimetara, ovisno radi li se o mužjaku ili ženki. Mužjaci su, naravno, veći od ženki.

Proporcionalne je i snažne građe, a ono što lagotte čini posebno simpatičnima i lijepima je njihova gusta kovrčava dlaka, koja dolazi u više boja, smeđoj, narančastoj, bijeloj, bijelo-smeđoj, ali nikada crnoj. Ne linja se, ali zato njegova dlaka zahtijeva redovno šišanje u razmacima od otprilike tri mjeseca. Uz adekvatnu prehranu, aktivnost i brigu ovaj pas može doživjeti i 16 godina.

Akita Učinit će sve: Deset pasmina s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku

Štene jazavčara Baš tjeraju po svom: Deset najtvrdoglavijih pasmina na svijetu

Lagotto je izuzetno zdrava pasmina koja ima nekih genetskih bolesti za koje su danas dostupna genetska testiranja, tako da ako uzmete psa iz kontroliranog uzgoja, nema bojazni da će oboljeti od njih.

Prilikom nabavke treba obratiti pozornost da je pas adekvatno socijaliziran za svoju dob, dakle naučen na ljude, zvukove, vožnju automobilom i slično, da ima sve genetske testove, odnosno da ih imaju njegovi roditelji te da mu je pružena sva potrebna veterinarska skrb za njegovu dob (cijepljenje protiv zaraznih bolesti, čišćenje od parazita i slično).

Ako nabavite lagotta romagnola dobit ćete novog člana obitelji koji će sve ukućane voljeti i poštivati jednako i svim srcem, ističe vlasnica uzgajivačnice Mr. Dog My Happiness.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju