Radionica 'Tisućljeće kulinarstva' koja se održala na Žumberku privukla je brojne posjetitelje koji su se osim promatranja pravih vrsnih kuhara i sami prihvatili eksperimentiranja u kuhanju jela koja, nažalost, nemamo prilike često kušati.

Polaznici radionice okušali su se u pripremi jela po receptima koji su se koristili još u pretpovijesno doba. Ovi zaboravljeni recepti pobudili su velik interes među mještanima pa su mnogi pokazali želju da nauče čime su se hranili njihovi pretci.

Stanko Gudelj voditelj pretpovijesne radionice strpljivo je polaznicima objašnjavao kako se prije čistila riba.

'Pastrvu prvo moramo dobro očistiti, zatim ribu posolimo, stavimo majčine dušice, omotamo u čičkov list, a na kraju ribu zamotamo u glinu. Zamotanu ribu stavimo uz vatru da se glina osuši, a zatim stavljamo u žar.', otkrio nam je zanimljiv recept.

Stari su se Rimljani gostili različitim mesom, ali i desertima poput slasticama do datulje.

'Na štapiće za ražnjiće stavite tri datulje. Jednu punimo orasima, drugu paprom, a u treću stavimo pinjole. Punjene datulje potom umočite u med.', objasnio je Hrvoje Juričić, voditelj rimske radionice.

Rimljani su koristili namirnice koje se u današnje vrijeme rijetko koriste.

'Rajčica i krumpir su namirnice koje oni nisu imali, ali su se zato lećom, slanutkom svakodnevno hranili, dok smo ih mi zanemarili u kuhinji', dodao je Hrvoje.

U radionici srednjovjekovnog tipa kuhali su piletinu u verđusu, juhu od bademovog mlijeka, a kao desert poslužili su med zapečen bedemima, lješnjacima i orasima.

Cjelokupnom je dojmu nedostajala pjesma pa su ga organizatori upotpunili tradicionalnom, žumberačkom glazbom.

 Više u inMagazinu. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju