Neke su u sjeni svojih muževa i pojavljuju se tek kad to protokol nalaže, druge pak gotovo da su im konkurencija zbog osebujnog stila. Naravno, riječ je o Prvim damama. Doznajte kako bi se trebala ponašati i izgledati predsjednikova supruga

Jackie Kennedy je bila samosvjesna žena prepoznatljivog stila i uglađenih manira. Ona je prva Prva dama koja je iskoristila televiziju za vlastitu promociju.

'Jackie je bila prije svega simbol jer je imala potencijala za to, a i mediji su je željeli napraviti simbolom', kaže stručnjak za odnose s javnošću prof. dr. Zoran Tomić.

Stil utječe na simpatije, a Jackie Kennedy je svojim stilom donosila simpatije mužu predsjedniku.

Kroz povijest se istaknula i Evita Peron koja nije bila u muževoj sjeni, već njegova konkurencija, a uz bok suprugu je stajala i politički aktivna Hillary Clinton. No mogu li medijska eksponiranost i angažman prvih dama pomoći uspješnosti predsjednika?

'Nisu sve žene iste, nisu ni svi predsjednici isti pa ne možemo očekivati od svih žena jednake uloge. Mislim da treba dobro izanalizirati koja je pozicija prva dame objektivno korisna i za predsjednika i za njegov politički mandat te za društvo u cjelini', pojašnjava prof. dr. Zoran Tomić.

Imidž, stil i nastup prvih dama može njihovim supruzima pribaviti simpatije javnosti, no one ipak moraju biti pozicionirane na simboličku razinu i njegovati vlastiti stil.

'Supruge moraju biti potpora i pokazati da obitelj stoji iza predsjednika, no dolaskom na Pantovčak budući predsjednik mora pokazati kako supruga neće voditi politiku', naglašava prof. dr. Tomić.

Ne postoji obrazac kojeg bi se prve dame trebale pridržavati u svakodnevnom ponašanju jer svako novo mjesto određuje protokol.

Gospođa Josipović i gospođa Bandić, dvije moguće prve dame trebale bi poraditi na nekim osnovama, a to su frizure, boja i krojeva odjeće koju nose', rekla je stilistica Felicita Glavaš.

Dobar izgled i prepoznatljiv stil mogu biti prednost prvim damama i njihovim supruzima, no nisu presudni. ono što je sigurno mjesto predsjednikove životne suputnice nosi promjene i odgovornost, a svaka pomoć stručnjaka u njihovim javnim istupima je dobrodošla.

najpametnija stvar je imati kvalitetnog stilistu ili modnog savjetnika', kaže Felicita Glavaš.

'One će se morati promijeniti, no najpametnije je to učiniti na način da u suštini ostanu ono što jesu', kaže prof. dr. Tomić.

Više u inMagazinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju