Valerijana (Valeriana officinalis) ili ljekoviti odoljen samonikla je biljka iz porodice bazgovki (Caprifoliaceae), koja se smatra biljnim sedativom i anksiolitikom. Njezino ime dolazi od latinske riječi valere, koja znači 'biti snažan', 'biti dobro'.

Riječ je o trajnici koja raste na vlažnim livadama u Europi i Aziji, a može doseći visinu od otprilike dva metra. Cvjetovi su joj bijeli, ružičasti, a ponekad i ljubičasti.

Da njezin podanak i korijen imaju umirujući efekt na ljude, poznato je već od 15. stoljeća. Nekoć su se od valerijane pripremali tek čajevi, a danas se mogu nabaviti i tinkture, tablete te kapsule.

S druge strane, neugodan i jak miris njezina osušenog korijena ima sasvim suprotan učinak na mačke. Derivati valerijanske kiseline imaju feromonsko djelovanje na ove životinje, mačke ih mogu satima njušiti te se tako "hipnozirati". Ne čudi stoga što valerijanu nekad nazivaju i macina trava.

Osim što djeluje smirujuće na središnji živčani sustav ljudi, vjeruje se da valerijana regulira rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčenje mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, kroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni tlak, njezino korištenje nema drugih ozbiljnijih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba pretjerivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Želite li se opustiti od svega? Skuhajte čaj od valerijane.

Ljekoviti odoljen raste na europskim livadama
Ljekoviti odoljen raste na europskim livadama Foto: Getty Images

Sastojci za čaj od valerijane:
2,5 grama sušenog čaja od valerijane
250 ml vruće vode

Priprema:
Čaj od valerijane prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da se sastojci prožmu oko 15 minuta. Procijedite i polako popijte čaj.

Upozorenje:
Ne preporučuje se popiti više od tri šalice čaja od valerijane dnevno. Potpuno je siguran za konzumaciju u trajanju od 28 dana, nakon toga napravite pauzu.

Ne preporučuje se konzumacija ovoga čaja trudnicama i dojiljama. Čaj nemojte piti ni prije nego što planirate voziti automobil ili rukovati strojevima koji zahtijevaju koncentraciju.

Od osušenog korijena valerijane se priprema čaj za smirenje
Od osušenog korijena valerijane se priprema čaj za smirenje (Foto: Getty Images)