Tri invalidne tinejdžerice istjerane iz salona za uljepšavanje zato što svojim izgledom ˝plaše mušterije˝, dobile su sudsku odštetu od 4500 funti.

Amy Fox (19), Aruna Gill (17) i Jemimah Kumba (14) bile su u društvu dvoje volontera kada su krenule u salon za uljepšavanje kako bi uredile i nalakirale nokte.

Aruna i Jemimah koje boluju od cerebralne paralize i epilepsije koriste invalidska kolica, a zaposlenica salona rekla im je kako u njemu nema mjesta za takva kolica i odbila im pružiti tretman.

Djevojke su nakon toga podigle tužbu zbog diskriminacije.

Odvjetnica djevojaka, Claire Dawson, rekla je kako im je zaposlenica objasnila da moraju napustiti salon jer ˝plaše mušterije˝.

'Djevojke su samo htjele da ih se tretira kao normalne tinedžerice, a ovo što se dogodilo je tužan odraz stanja svijesti našeg društva,' dodala je odvjetnica.

Amy, koja ima poteškoća sa učenjem, rekla je kao su nju i njene prijeteljice zamolili da napuste salon što ju je poprilično uzrujalo.

'Došla sam s prijateljicama u taj salon kako bi nam uredili i nalakirali nokte. Njih dvije su bile u kolicima, i premda ja nisam, nikome nisu htjeli pružiti tretman,' ispričala je Amy.

'Mislim da je to velika nepravda. To je bilo vrlo neugodno s njihove strane,' zaključila je.

Vlasnica salona Parmail Kaur poriče sve optužbe ali je ipak odlučila platiti tužbu.

'U 15 godina koliko radi naš salon, tako nešto se nikada nije dogodilo. Znamo kako se ophoditi prema invalidnim osobama i nikada nismo imali problema,' izjavila je vlasnica.

'Sve to je bio jedan veliki nesporazum. Nije im pružen tretman jer je u salonu bila velika gužva.'

Richard Parnell iz Centra za pomoć invalidnim osobama kaže: 'Ovo je užasan i potpuno neprihvatljiv oblik diskriminacije koji je zasigurno snažno potresao tri mlade djevojke.'

'Osobe s invaliditetom imaju pravo na isti pristup kao i svi ostali. Vrlo je važno da se govori o ovakvim slučajevima i da oštećene osobe uopće imaju hrabrosti da sa svojom pričom izađu u javnost. Drago mi je što je u ovom slučaju pravda pobijedila.'

Amy, Aruna i Jemimah primile su svaka po 1500 funti odštete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju