Priča se ponavlja svake godine, početkom prosinca počinjete gunđati o gužvama, stresu i malom bogatstvu koje ćete potrošiti na darove. Uz financijski obruč koji se sve više steže pravo je vrijeme da ove godine pokažete svoju kreativnost i darove za prijatelje izradite sami

Darovi koje ćete izraditi i upakirati sami imaju puno veću vrijednost od skupih stvarčica koje vas privlače u blještavim izlozima dućana. I naravno, prijateljima daju do znanja da ste uložili trud i mislil na njih za vrijeme izrade!

U prilog ovome govori i porast prodaje šivaćih mašina, konaca i gumbiju te kuhinjskih pomagala. Izgleda kako će se ovog Božića šivati, kuhati i peći.

Ovih blagdana zaboravite na šoping u zadnji tren, gužve u centrima i poslije blagdanski stres zbog velikog minusa na računu. Zavrnite rukave i bacite se na posao.

Poklonite piling za tijelo

Umjesto da poklanjate skupe masaže i tretmane u wellness centrima sami izradite mirisni piling za tijelo na bazi lavande ili ružmarina.

Pomiješajte cvijetove lavande koje ste prethodno smrvili s krupnom morskom soli u mužar i dobro izmješajte kako bi sol poprimila miris lavande. Ulijte djevičansko maslinovo ulje i pustite da odstoji.

Postupak je isti i za piling od ružmarina. U mužaru pomiješajte ružmarin, krupnu morsku sol i ulje od sjemenki grožđa. Organsko ulje sjemenki grožđa je bezmirisno, čini kožu glatkom i ostavlja satenski osjećaj te sadrži vitamin F, minerale i proteine.

Oba pilinga ulijte u ukrasnu staklenku koju ste prethodno nabavili, dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na sobnoj temperaturi.

Darovi koje ćete izraditi i upakirati sami imaju puno veću vrijednost od skupih stvarčica koje vas privlače u blještavim izlozima dućana.


Ne zaboravite izraditi deklaraciju koja će ujedno služiti i kao ukras. Bojom za staklo možete napisati ime proizvoda ili ime onoga kome je dar namijenjen.


Ručno izrađeni božićni ukrasi

Ručno izrađene božićne dekoracije izlaze iz kutija svake godine u isto vrijeme i prisjećamo se onih koji su ih izradili. Ukoliko ih vi poklonite prijateljima pomislit će na vas svake godine prilikom ukrašavanja.

Nabavite plastične kuglice raznih oblika i ukrasite ih šarenih tkaninama koje ćete pričvrstiti uz pomoć silikonskog ili obićnog ljepila. Kroz sam vrh ukrasa provucite satensku mašnu pomoću koje ćete ukras staviti na bor. I na kuglice možete napisati imena ili razne poruke zlatnom ili srebrnom bojom za tkaninu.

Šarene staklenke sa slatkišima

Ovaj dar najviše će razveseliti najmlađe. Krenite u potragu za staklenkama ili plastičnim posudama različitih veličina, a šareno upakirane čokoladne slastice kupite u rinfuzi. Sve ih zajedno ubacite u jednu veliku posudu i promiješajte. Sadržaj uspite u posudice.


Između bombona sakrijte poruku koju ste prethodnu napisali, a koja će razveseliti malene vlasnika kada ju pronađu među slatikišima.

Božićni kolačić za glavu

Primite se pletenja, negdje u ladicama sigurno imate zaboravljene igle. Ako ste zaboravili s koje strane se nižu očice potražite pomoć kod mamame ili bake.

Nabavite vunu u crvenoj, bijeloj, zlatnoj i smeđoj boji i igrajte se. Izradite kapu najboljoj prijateljici i sestri. One će znati cijeniti vaš trud, a zajedno ćete se i dobro nasmijati. A to je bit Božića, zar ne?!

Oboružajte se ukrasnim papirom, trakama, kutijama i raznim sitnim ukrasima i s posebnom pažnjom upakirajte ručno izrađene darove koje ćete pokloniti najmilijima ovog Božića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju