Ljeti kožu lica treba posebno zaštiti zbog utjecaja sunca. Koža lica osjetljivija je zato što je tanja i više izložena. Preventivnom njegom sprječava se oštećenje stanica zbog svjetlosti tj. prerano stvaranje bora. Evo na što trebate pripaziti

 

'Tamna' strana sunca

Svi znamo kako sunce može biti blagotvorno: motivira nas, otklanja depresiju, proizvodi se vitamin D (vitalan za apsorbiranje kalcija i formiranje kostiju) u koži. Kada sunce sja, jednostavno se osjećamo dobro.

Oni koji provode mnogo radnog ili slobodnog vremena na otvorenom, uključujući i 'suncoljupce', prije ili kasnije dobivaju neelastičnu, žilavu kožu

Međutim, sunce ima i svoju 'tamnu' stranu za našu kožu. UV zrake, naprimjer, uzrokuju prijevremeno starenje kože. Prvi su znaci starenja neatraktivni nabori odnosno bore.

Oni koji provode mnogo radnog ili slobodnog vremena na otvorenom, uključujući i 'suncoljupce', prije ili kasnije dobivaju neelastičnu, žilavu kožu. To je zbog toga što zrake svjetlosti uzrokuju promjene u kolagenskim i elastičnim vlaknima kožnog vezivnog tkiva i može čak uništiti jezgru kožne stanice, njezin DNK.

Ljeto traži posebnu zaštitu

Normalno, tjelesni vlastiti sustav obrane popravlja UV oštećenja u mraku (po noći). Intenzivnim izlaganjem suncu taj je sustav jednostavno preopterećen.
Ljudska koža nije samo važan kozmetički objekt – kao najveći ljudski organ ima i brojne životno važne funkcije.

Kako bi zaštitila tijelo od utjecaja okoline, ona sudjeluje u različitim procesima prerade, regulacije i stvaranja zaliha. Kvaliteta i stanje u kojem se nalazi može biti različito. Ovisi o tome na kojem se djielu tijela koža nalazi, o starosti, spolu i samom pojedincu.

Također, na stanje kože utječu i vanjski faktori poput hladnoće, sunca, vjetra… Ljeti kožu lica treba posebno zaštiti zbog utjecaja sunca. Koža lica osjetljivija je zato što je tanja i više izložena.

Preventivnom njegom sprječava se oštećenje stanica zbog svjetlosti tj. prerano stvaranje bora.

Kreme bi ljeti morale biti laganije teksture, s pojačanom vlagom, kako bi se nadomjestila izgubljena ili smanjena vlaga zbog utjecaja sunca na kožu. Također treba koristiti kreme koje u sebi sadrže repair komplekse (za obnovu) koji su djelotvorna pomoć. Oni potiču sposobnost kože za vlastito obnavljanje te na taj način sprečavaju pojave starenja kao posljedicu svjetlosti.

 

Osim krema koje vlaže kožu, tu su i koncentrati i fluidi koji u sebi sadrže vrlo koncentrirane hidratantne sastojke za povećanje vlage u koži.

Jedan od vodećih prosudbi djelotvornosti jest svjetlosni zaštitni faktor – SPF. On se odnosi samo na djelovanje u UV-B području (navodi koliko duže možemo ostati na suncu da ne izgorimo). A što je sa UV-A zaštitom? Još uvijek nedostaju jedinstveni kriteriji za prosuđivanje koji bi bio analogan svjetlosnom zaštitnom faktoru.

To znači da ovdje ne utvrđujemo faktore kao kod UV-B zaštite, nego vrijedi deklaracija 'ispunjava' ili 'ne ispunjava'. Prema toj metodi, proizvod bi morao apsorbirati 90 % UV-A zraka. Za korisnika je onda jasno da ovako deklarirano sredstvo daje dovoljnu zaštitu na UV-A području.

Osnovni preparati za njegu lica ljeti koji sadrže repair komplekse jesu:

Dnevna krema (za svjetlom oštećenu kožu) i dnevna krema za suhu kožu (i svjetlom oštećenu kožu). Obje dnevne njege sa SPF-om pružaju koži optimalnu zaštitu od štetnih djelovanja UVB (i UV-A) zraka te aktiviraju njezinu prirodnu obrambenu sposobnost.

Oni omogućavaju kontinuiranu potporu kožnoj elastičnosti i poboljšavaju tonus kože. Rezultat su smanjene fine linije i bore. Spriječeno je svjetlom uzrokovano prijevremeno starenje kože. Koža lica postaje uhranjenija i sjajnija.

Dnevna njega SPF za lagano stresnu, suhu kožu bogatija je formulacija koja regulira ravnotežu masnoća i vlažnosti suhe kože. Svaka se krema nanosi ravnomjerno nakon jutarnjeg čišćenja i nježno umasira.

 

Noćna njega – za svjetlom oštećenu kožu. Koža dobiva intenzivnu pomoć za vrijeme noćnog regeneracijskog procesa. Tonus i elastičnost lagano stresne kože popravljeni su, sadržaj masnoća i vlage uravnotežen je tijekom noćnog biološkog regenerativnog procesa.

Aktivirani su metabolizam kože i mikrocirkulacija. Koža se ujutro budi s baršunasto mekim i glatkim osjećajem. Nakon večernjeg čišćenja kože nanesite ravnomjerno i nježno umasirajte.

Njega oko očiju – za svjetlom oštećenu kožu. Osjetljive konture očiju posebno su ranjive od UV zračenja. Uz Očnu Njegu i njezinu visoku klasu SPF 20, suhe linije i bore su smanjene. Elasticitet kože je uvećan. Nanesite Očnu Njegu oko očiju nakon jutarnjeg i večernjeg kozmetičkog čišćenja i nježno umasirajte.

Marijanin savjet: Kada mažete kremu oko očiju, nanosite je kružno od vanjskog djela oka prema unutarnjoj kako bi peglali bore, a ne dodatno ih stvarali. Make-up bi trebao biti laganiji i također s UV zaštitom.

Prethodni savjet:

Kako zaštititi sebe i dijete od sunca

Posjetite stranicu: www.studio-ola.com

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju