Kad dopusti fotografiranje bez šminke, uništenu nakon zabava, neprivlačnu, blesavo podignutog nosića za ženu koja više nije baš tako mlada, i to je dio njene priče; to je kontrapunkt koji je čini stvarnom. Modni editoriali interpretiraju, bez obzira što Kate nosi, taj dio njenog stvarnog života, koji je svima poznat iz tabloida. Nametnula je, ne samo način na koji će biti predstavljana, nego doslovno trend, modu.

Priča o Kate Moss klasična je priča o usponu iz siromaštva. Rođena u Londonskom predgrađu 16. siječnja 1976. godine u radničkoj obitelji Kate nije imala preduvjete za ostvarenje velikih snova.

Rastava roditelja na neki je način označila prekretnicu u njenom životu, kako sama priznaje da joj je bilo dopušteno sve što je drugoj djeci bilo zabranjeno. Pušenje i opijanje postali su joj svakodnevnica, čak i pred majkom nije imala srama.

Živjela je s majkom, ali je često putovala s ocem. Tijekom posjeta SAD-u, 14- godišnja Kate je na aerodromu upala u oko modnoj skautici Sarah Doukas koja ju je uvela u modni svijet.

Malo tko je mogao predvidjeti da će Kate Moss postati ono što je danas - jedan od najutjecajnijih modela u povijesti i prvorazredna modna ikona.

Sitna, i za manekenske pojmove, niska mršavica iz londonskog predgrađa tada se činila kao prolazna modna atrakcija u eri vladavine presavršenih supermodela. No, Kate je stigla u trenutku kada se modna industrija zasitila supermodela i njihovih izigravanja velikih zvijezda.

Kate je oduvijek bila sama žila kucavica mode. Ona je živi jednako toliko koliko je i predstavlja, pa nije ni čudo da ima toliko vjernih sljedbenika

--John Galliano

Kate je bila drugačija, sama je obavljala poslove, a stil, za kojim su počele ludjeti žene diljem svijeta, gradila je sama bez pomoći vojske stilista.

'Cura iz Croydona' poharala je modne piste u rekordnom roku, pojavila se na više od 300 naslovnica i počela zarađivati milijune.


Iako je u modnim krugovima bio dobro poznat nonšalantni Katein stil, djevojke diljem svijeta počele su je kopirati u siječnju 2000. godine. Fotografija raščupane Kate u kratkim hlačicama i čizmama Vivienne Westwood s bocom piva u ruci označila je prekretnicu u modi.

Šarm i identitet Kate je prenosila stilom, a suradnici svjedoče kako je oduvijek hodala po second hand trgovinama i izvlačila stvari kojima bi naposljetku oživila duh te ih uspješno kombinirala sa dizajnerskim komadima.

Njezina snaga je predviđanje trenda. Poznato je kako je jedan dan rekla 'gle mogla bi obući tajice'. Prije četiri godine one su bile najomraženiji odjevni predmet za sve koji su imali ukusa, no na njoj su izgledale odlično.

2005. godine Kate je snimljena kako se drogira, i kada su svi mislili da će nestati s modnog trona Kate se vratila jača nego ikad. Napravila je seriju uspješnih poteza, a svakako je najvredniji od njih onaj s modnom kućom Topshop za koju kreira svoju odjeću.

Kate zarađuje milijune, ali i dalje dopušta da je cijeli svijet vidi bez šminke, uništenu nakon zabava, stisnutih očiju, neprivlačnu, no i to je dio njene priče zbog koje je volimo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju