Ako ste ovisnik o modi, a nalazite se u razdoblju kad vam džepovi ne pucaju po šavovima od viška novca, svoju modnu apstinencijsku krizu riješite klikom na ebay.com.

Virtualni shopping 

U doba kad je internet skoro najmoderniji medij, u tom virtualnom svijetu uvijek se otvaraju nove mogućnosti za kupovinu. 

Trendi trgovina, koja u fizičkom smislu postoji i u materijalnom svijetu, mora imati i svoju internetsku stranicu preko koje prodaje svoje proizvode. 

Ali kod internetskih trgovina nailazimo na problem kada želimo kupiti majicu koja nam se na slici svidjela, a točno takvu tražimo već mjesecima. 

Mnoge njujorške, japanske i engleske trgovine zasad proizvode šalju poštom samo unutar državnih granica. Ipak, na internetskoj dražbenoj stranici ebay.com, državne granice nisu prepreka. 

Trendi, a povoljno, od glave do pete na internetskoj dražbenoj stranici ebay.com 

Ne samo da državne granice nisu prepreka, nego ni cijene nisu prepreka za shopping na ebayu. Ako ste barem mali ovisnik o modi, a trenutno se nalazite u razdoblju u kojem vaši džepovi nisu baš puni, kao što je prikazano na gornjoj slici, onda ostanite sa mnom na ovoj stranici i riješite se modne apstinencijske krize klikom na internetsku dražbenu stranicu ebay.com. 

Što je uopće ebay? 

Upravo zbog načela dražbe, cijene na ebayju često su vrlo povoljne. Obično prodavači postave jako nisku početnu cijenu (čak i 1 euro), a zatim se kupci ''otimaju'' i cijena time raste. 

Ako u ebay tražilicu upišete recimo ključnu riječ cipele, odnosno shoes (možete biti i precizniji te navesti i robnu marku), ebay će vam ponuditi određen broj pogodaka. Kada nađete traženi proizvod na uvodnoj sličici, kliknite na njega te pogledajte njegov opis i cijenu. Ako ga želite kupiti, kliknite Place Bid, licitirajte i pričekajte nekoliko dana. Ako zaboravite da ste licitirali, ebay će vas obavještavati preko poštanskog pretinca i osobne e-mail adrese je li vas netko pretekao, jeste li pobijedili odnosno izgubili. 

Kad proizvod platite (sve upute za registraciju i sistem plaćanja pročitajte na kraju ovog članka), prodavač vam ga pošalje poštom; iz Europske unije paket putuje otprilike tjedan dana, a s drugih kontinenata nekoliko tjedana. 

Preporučujemo ebay-eve unutar Europske unije
Ebay je svjetska internetska dražbena stranica s američkim originalom ebay.com. Naravno, zbog velike popularnosti, svaka je država posebno otvorila svoj ebay. Engleska ebay stranica ebay.co.uk nudi najveću ponudu. 

Možete birati između različitih modnih dodataka, od nožnih prstena do šešira u različitim robnim markama. Tako možete na primjer kupiti odjeću vrlo skupih modnih maraka poput Dolce&Gabbane, Louis Vuittona ili Prade po vrlo pristupačnim cijenama. Proizvodi robnih maraka srednjeg razreda mogu se kupiti po smiješno niskim cijenama. Tako Dieselove traperice možete kupiti već za 10 eura.

Nove i rabljene stvari 

Katkad su cijene niske jer ih pojedinci sami prodaju na ebayju. Ako za određenu stvar nema potražnje, konačna cijena ostane vrlo slična početnoj (tako cipele, traperice i torbicu možete kupiti za 5 eura). Cijene su niske i zato jer su ponuđene stvari često rabljene. Često trgovine na ebayju prodaju svoje zalihe pa se u tim slučajevima posve nove stvari mogu dobiti po izrazito povoljnoj cijeni; na primjer, u posljednje vrijeme možete kupiti trendi uggice po cijeni od 15 eura, a inače stoje i do 300 eura. 

Loše strane ebayja 

Svaka medalja ima dvije strane. Virtualnost je prednost ebayja, ali i njegova slabost. Proizvode, naime, ne možemo isprobati. Sve što imamo na raspolaganju su fotografije i prodavačev opis proizvoda. Ako je proizvod stvarno jeftin, onda si možemo dopustiti da vjerujemo fotografiji i opisu, što posebno vrijedi za cipele. 

Ako su cijene više (što je za svaku osobu relativno), preporučujemo da kupujete samo provjerene robne marke i njihove modele koje poznajete. Ako na primjer nosite Levisove traperice, model 501, broj 30 u pojasu i 34 po dužini, onda možete baš takve kupiti na ebayju po vrlo povoljnoj cijeni i kod toga gotovo ne možete pogriješiti. 

Koraci do uspješnog kupovanja u virtualnom svijetu ebayja 

Registriranje u ebay sustav vrlo je sličan registriranju na svjetske internetske sustave za elektronsku poštu (kao što su gmail, hotmail,...). Kao i kod tih sustava, na ebayju ćete dobiti ebay poštanski pretinac kamo će vam slati obavijesti te preko kojeg se možete dopisivati s prodavačima; tu možete mijenjati ''sudbinu'' odabranih proizvoda za koje ćete licitirati itd. 

Stvari koje kupite, plaćate putem svjetskog internetskog sustava plaćanja po imenu paypal. Za taj sustav morate imati kreditnu karticu. 

Slijede upute za prijavu u sustav ebayja i paypala.
ebay

1. idite na internetsku stranicu www.ebay.com, 

2. kliknite na prijavu (engleski: register) - ako se prijavite na 
jedan ebay sustav, vaše korisničko ime i lozinka vrijedit će za sve ostale ebayje (francuski, njemački...), 

3. ispunite obrazac i slijedite upute, 

4. nakon uspješne prijave dobit ćete svoj ebay poštanski pretinac. 

paypal

1. idite na internetsku stranicu www.paypal.com, 

2. kliknite na prijavu (engleski: sign up), 

3. slijedite upute za prijavu, 

4. nakon uspješne prijave dobit ćete svoj paypal transakcijski pretinac preko kojeg ćete slati novac i koji će vam pružiti uvid u sve vaše transakcije (taj sustav plaćanja možete koristiti i za druga plaćanja preko interneta, ne samo na ebayju). 

Nakon kupnje na ebayju, u vaš poštanski pretinac i na vašu osobnu e-mail adresu dobit ćete račun. Na računu se nalazi okvirić u kojem piše PAY. Ako kliknete na link, link će vas odvesti do paypal sustava na koji ćete se, naravno, svaki puta morati prijaviti i zatim platiti. 

Jednostavno pažljivo slijedite upute ebayja i paypala, a one će vas odvesti do modnih trendova za plitak džep.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju