Na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 20. do 23. srpnja prikazat će se izbor iz prošlogodišnjega programa Zagreb Film Festivala (ZFF), a program počinje zagrebačkom pretpremijerom filma austrijskog redatelja Ulricha Seidla "Rimini".

Gostovanje ZFF-a na Tuškancu uvod je u jubilarno, 20. izdanje festivala koje će se održati od 23. do 30. listopada.

Uz Seidlov "Rimini", program uključuje hvaljenu belgijsku dramu "Nemirni", finski film razoružavajuće topline "Još samo malo" i provokativnu satiru "Čovjek koji je prodao svoju kožu", najavljuju organizatori.

"Rimini", film o vječnoj borbi između karijere i obitelji 

Film "Rimini", koji će se u rujnu moći pogledati u redovnoj distribuciji, prikazuje raskalašen i usamljen život zaboravljene zvijezde na zalasku karijere. Nekoć popularna austrijska pop-zvijezda živi u talijanskom gradu Riminiju i preživljava na račun stare slave. Svijet mu se počne rušiti kada ga kontaktira kći koju dugo nije vidio i zatraži od njega sav novac koji joj je izbjegavao davati cijelog života.

"Još samo malo", film temeljen na stvarnim događajima koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim

Finski film "Još samo malo" u režiji Hamyja Ramezana govori o trinaestogodišnjem Irancu Raminu koji s obitelji živi u izbjegličkom centru u Finskoj. Baš kada počne uživati u školskim praznicima, dolazi vijest da je obitelji odbijen azil. Ova nadahnuta posveta tihoj ljudskosti, ljubavi i dobroti djelomično se temelji na redateljevim osobnim iskustvima, ističe se u najavi.

"Čovjek koji je prodao svoju kožu", ljubav i politika kroz oči mladog Sirijca

"Čovjek koji je prodao svoju kožu" tuniske redateljice Kaouther Ben Hanije ljubavna je drama s političkom oštricom, koju zbog kritike Zapada i svijeta elitne umjetnosti uspoređuju s "Kvadratom" Rubena Östlunda. Prvi tuniski film nominiran za Oscara prati mladoga Sirijca Sama Alija, koji spletom okolnosti završava kao eksponat u europskim muzejima.

"Nemirni", umjetnost obiteljske krize 

"Nemirni" je moćna ljubavna drama belgijskog redatelja Joachima Lafossea (Izbezumljenost, Nakon ljubavi, Na putu). U intimnom portretu bračnog para, restauratorice Leïle i slikara Damiena, Lafosse se okreće omiljenoj temi – obiteljskoj krizi. Može li brak opstati u okolnostima koje su daleko od idealnih te može li ljubav pobijediti sve, središnja su pitanja filma koji istražuje složen odnos ljubavi i žrtve, umjetničkog genija i mentalnog zdravlja.

Ovi naslove pogledajte već sljedeći tjedan pod zvijezdama, na ljetnoj pozornici Tuškanac, a jubilarno izdanje Zagreb Film Festivala pratite u listopadu. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju