Ljeto je više od godišnjeg doba. To je osjećaj. Sloboda. Neplanirane avanture, umorne noge od igre od zore do sumraka, sol u kosi i prvi zalogaj nečega poznatog, dragog, domaćeg. Za mnoge taj prvi zalogaj je pašteta. Nema ljetovanja u Hrvatskoj bez barem jednog doručka na plaži, izletničkog sendviča na vrhu brda ili brzinskog obroka nakon cjelodnevnog kupanja. Pogađate, s paštetom.

Sjećate li se svog prvog sendviča na plaži? Mi se sjećamo. Debeli sloj paštete na kriški bijelog kruha. Onog koji se nakon dva sata na suncu pretvori u emocionalnu potporu, a ne u hranu. Ali bilo je savršeno. Tako jednostavno, a tako kraljevski. Zato ovog ljeta ne govorimo o prehrambenom proizvodu, nego o uspomeni. Jer pašteta nije samo hrana. To je ritual, ljetna konstanta koja spaja generacije i vraća nas u najtoplije dane našeg djetinjstva.
Ovog smo ljeta odlučili pitati prijatelje, kolege i sve zaljubljenike u more, ljeto i paštete: s čime ste je vi jeli? I dobili smo odgovore koji su nas nasmijali, raznježili i natjerali da odmah otvorimo još jednu paštetu. Samo, kojeg okusa?

Doručak u hladu smokve
"Kod nas u Dalmaciji svako ljeto je imalo isti početak. Dolazak kod none i isti doručak: topli kruh, Podravka pašteta i paradajz iz vrta. Jelo se na dvorištu, ispod smokve, dok se čekalo da se završi kava pa da svi krenemo na plažu. I danas kad zagrizem u paštetu s kruhom i rajčicom, osjetim sunce na koži i kamen pod nogama", kaže Andrea.
Taj spoj toplog kruha, mesnog namaza i svježe, sočne rajčice očito je mnogima ostao urezan u pamćenje. Ljetna jednostavnost – ništa više, ništa manje.

Sendvič na zadnjem sjedalu
"Moja mama je za svako putovanje u automobilu pripremala istu stvar; sendviče s paštetom i kiselim krastavcima. To nije bilo ništa luksuzno, ali nekako su ti sendviči uvijek bili najbolji na zadnjem sjedalu automobila, negdje kod Karlovca, s prozorom do pola spuštenim i ljetnim hitovima na radiju. Danas to radim svojoj djeci. I oni to zovu sendvič za put", priča nam Josip.
Ta priča pokazuje koliko hrana može biti emocionalni most između generacija. I koliko jednostavna kombinacija može biti sinonim za odlazak na more.

Kamperska klasika
Karlo je svako ljeto provodio u kamp-prikolici s roditeljima. "Prvih nekoliko dana bili su posebni. Sve je bilo novo, svježe, uzbudljivo. Ali, ono što je bilo neizostavno svakog jutra bio je doručak za sklopivim stolom ispred prikolice. Tata bi razrezao baget, mama izvadila nekoliko vrsta paštete – pileću, jetrenu, pikantnu, i svatko bi sam sebi mazuckao. I danas kad idem u kamp, prva stvar koju stavim u ruksak je pašteta. To je jednostavno navika, sigurnost, dio rituala. Čim je otvorim, miriše na djetinjstvo. Najljepši miris na svijetu."

Pašteta na rivi
"Najdraža ljetna sjećanja imam s ekipom iz srednje. Putovali smo busom po obali s ruksacima na leđima i švercali se. Imali smo mali budžet, ali uvijek smo imali paštetu u torbi. Jedne večeri smo jeli na rivi u Splitu, svi sjeli na rub i mazali paštetu na dvopek, uz mineralnu vodu i pogled na zalazak. Nikad u životu nisam jela ništa bolje," smije se Maja.
Tu se najbolje vidi ljepota jednostavnosti. Nije važno gdje ste, već s kim ste i koliko ste prisutni u tom trenutku. Pašteta, u tom kontekstu, nije samo hrana, ona je kulisa za prijateljstvo, slobodu i mladost.
"Ja sam bio onaj klinac koji je paštetu jeo žličicom, direkt iz konzerve. S kruhom sa strane. Bio sam uvjeren da sam izmislio nešto revolucionarno".

Nema ljetovanja bez paštete
Plaža na Puntiželi, kamp u Netretiću, izlet na Velebitu, promatranje zvijezda na Zrmanji... Jedno je zajedničko svim tim trenucima: netko je izvadio paštetu. I to ne bilo koju, već onu prepoznatljivu Podravka etiketu koja je generacijama sinonim za "ne moramo kuhati, ali ćemo uživati". Jer ljeto je doba kad si slan od mora, malo i umoran od sunca, a sve što ti treba je komad kruha i pašteta i sve je u redu. Osim što je praktična, pašteta budi uspomene. Nosi okus djetinjstva, sigurnosti, odmora. Svaka generacija ima svoj način na koji je jela paštetu – netko uz krastavce, netko uz rajčicu, netko uz masline, tvrdi sir.
Mali zalogaji, velika sjećanja
Mnogi naši sugovornici složili su se u jednom: pašteta je sinonim za ljeto jer ne traži puno. Ne trebaš ni kuhalo, ni hladnjak, ni tanjur. Možeš je jesti s kruhom, krekerima, štapićima, dvopekom. Možeš je ponijeti na plažu, na planinu, na brod, na igralište. I gotovo je uvijek pri ruci kad zatreba brz i ukusan obrok.

U srcu svih tih priča često se nalazi baš Podravka pašteta. Bilo da ste odrastali uz klasičnu pileću, jetrenu ili ste u posljednje vrijeme otkrili nove okuse, ono što ostaje zajedničko osjećaj je doma i prisutnosti.
Osim što je ukusna i praktična, pašteta se pokazala i kao društveni moment. Nešto što se dijeli, prenosi iz ruke u ruku, jede u krugovima. Ona stvara trenutke koji se pamte.
Upravo zato Podravka ovog ljeta poziva sve ljubitelje paštete da se uključe u nagradnu igru "Samo maži. Samo osvoji". Dovoljno je kupiti tri paštete (Podravka, Eva, Piketa ili Lino), sačuvati račun i prijaviti se SMS-om ili online obrascem. Možete osvojiti i do 5 000 eura, kao i brojne druge praktične nagrade.

Okus koji ostaje
Na kraju dana, ljetne uspomene ne čine ni savršeni hoteli ni luksuzni restorani. Čine ih jednostavni obroci, ljudi koje volimo, mjesta na kojima smo se osjećali slobodno i živo. Pašteta je često bila uz nas u tim trenucima. Ne kao kulinarski hit, nego kao tihi svjedok trenutaka koje i danas prepričavamo.
Podravka pašteta nije samo namaz. To je okus završetka škole i početka ljeta, prvi sendvič na školskom izletu, brzinski doručak prije kupanja i onaj posljednji zalogaj pod borovima dok sunce zalazi. U svakom grizu krije se priča. A najljepše priče su one koje ostaju s nama. Zato, gdje god bili ovog ljeta, ne zaboravite ponijeti paštetu. Jer neke stvari se ne mijenjaju. I baš je u tome njihova ljepota.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.