Često se kaže da ljubav ide kroz želudac, a Majčin dan nije iznimka. Želite li svoju majku iznenaditi bilo večerom ili slatkim desertom, još uvijek ih stignete pripremite.

Donosimo i slanu i slatku opciju, a dobra je vijest što se svaka od njih sastoji od samo nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u svome domu. Čak i ako mamu u zadnji tren pozovete na kasni ručak ili večeru, ova će je jela oduševiti svojom kombinacijom okusa, a i bit će posebno zadovoljna što ne mora kuhati, a to nije naodmet.

Carbonara za prste polizati

Jednostavno talijansko jelo koje može biti ili ručak ili večera, a čijom ćete pripremom ostaviti dojam prave majstorice, krije se u carbonari. Riječ je o spoju špageta, jaja i pancete ili pršuta.

Sve što Vam treba su špageti, 2 jaja, parmezan i 200 grama prišuta ili pancete, peršin te začini po želji.

Priprema:

1. Željenu količinu špageta skuhajte prema uputama na pakiranju, a dok se one kuhaju pripremite umak kojim ćete ih kasnije preliti.

2. Pomiješajte 2 jaja, parmezan, začine, peršin, pršut ili pancetu narezanu na sitne kockice. Sve pecite u tavi u koju ste dodali malo maslinova ulja na laganoj vatri minutu-dvije te potom prelijte na špagete koji moraju biti netom ocijeđeni.

3. Povrh dodajte još parmezana po želji i to je to.

Napomena: Iako Talijani carbonaru pripremaju tako što žutanjak stavljaju izravno na špagete bez prethodne termičke obrade pa ih sama temperatura špageta „skuha“, ako niste ljubitelj toga, svakako ih prethodno kratko obradite kao u našem receptu. Jednako se preporučuje i ako će ovo jelo jesti i djeca.

Rolada s jagodama Gotova za tren: Najlakši recept za roladu s jagodama

Slika nije dostupna Kolač od Nutelle i keksa: Superbrzi recept bez puno filozofije

Čarobne mini Pavlova tortice

Torta Pavlova, nazvana tako prema poznatoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj, savršena je za izradu u proljeće, no zbog velikih kora koje lako popucaju i složenog procesa izrade mnogi se nerado upuštaju u njenu izradu. Srećom, zato postoji mogućnost za izradu njezinih mini verzija s mnogo manje potrebnih sastojaka.

Sve što Vam je potrebno su 2-3 bjelanjka (prema želji), pola čajne žlice ekstrakta vanilije, 100 ml slatkog vrhnja, 100 grama šećera, šumsko voće, džem od jagode.

Priprema:

1. Umiješajte bjelanjke, šećer i ekstrakt vanilije sve dok ne dobijete čvrstu smjesu.

2. Na podlogu za pečenje raspredite krugove smjese promjera do 10 cm i stavite u pećnicu na 140 stupnjeva. Neka se kore peku jedan sat.

3. Za to vrijeme pripremite tučeno vrhnje i očistite voće koje ćete stavljati na svoje mini tortice.

4. Nakon isteka jednog sata, ugasite pećnicu i pustite da kore stoje u njoj još barem 20 minuta.

5. Izvadite ih i ostavite da se ohlade, a potom na svaku malu koru dodajte tučeno vrhnje, po žlicu džema od jagode i voće. I to je to! Nekoliko komada malih Pavlovih spremno je za degustaciju s mamom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju