Elizabeta je prvi put upoznala Filipa kad je imala svega osam godina. Susreli su se na vjenčanju princeze Marine od Grčke i Danske te princa Đure, vojvode od Kenta 1934. godine.

Galerija Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 2 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 3 Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 4 +11 Princ Filip je imao odličan smisao za humor koji je kraljica iznimno cijenila

Sudbina ih je spojila ponovo pet godina kasnije, kad je Elizabetina obitelj posjetila Royal Naval College, koji je princ Filip pohađao. Buduća kraljica je "pala" na naočitog princa, a prema riječima njezine dadilje, nije mogla svrnuti pogled s njega.

Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 12 Filip i Eliizabeta prije nego što su uplovili u bračne vode (Foto: Profimedia)

Postali su prijatelji te su se godinama dopisivali prije nego što su obznanili svoju ljubav. Filip je zatražio Elizabetinu ruku od njezina oca 1946. godine, a kralj Đuro VI. savjetovao im je da sa službenom objavom zaruka pričekaju dok njegova najstarija kćer ne navrši 21 godinu.

Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 10 Fotografija sa zaruka Elizabete i Filipa (Foto: Profimedia)

Sudbonosno "da" izgovorili su 20. studenog 1947. godine u Westminsterskoj opatiji u Londonu
, a zajedno proveli u braku čak 73 godine.

Filip je bio Elizabetina potpora u vladavini Velikom Britanijom, odgajanju njihove djece, ali i u svim drugim aspektima privatnog života.

Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 13 Vjenčanje Elizabete i Filipa (Foto: Profimedia)

Cijeli brak proveli su pred fotoobjektivima te se u javnosti uvijek ponašali odmjereno, dostojanstveno i s međusobnim poštovanjem. Ipak, snimljeni su i mali "ukradeni" trenuci koji svjedoče o velikoj ljubavi Elizabete II. i princa Filipa, koja je trajala više od sedam desetljeća.

Upravo te trenutke pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Ljubav kraljice Elizabete II. i princa Filipa - 4 Ukradeni poljubac 2000. godine (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju