Zajedničko ljetovanje za neke parove može biti obilježeno napetostima i svađama, a za neke je to zaista prilika za odmor, uz čak mogućnost dodatnog zbližavanja i obnavljanja veze. Budite ovi drugi – i evo kako

1. Zajednički odredite najracionalnije mjesto i vrijeme
Odlazak na ljetovanje, bez obzira na to što ono služi za opuštanje, ima i svoju stresnu stranu. Za parove koji nisu na godišnjem cijelo ljeto, tih tjedan-dva zajedničkog odlaska na more, dragocjeno je vrijeme koje pak treba dobro organizirati kako bismo dobili najbolji mogući spoj odmora i akcije. Zato dobro isplanirajte zajednički odmor – neka bude u vrijeme kad oboje imate najmanju gužvu na poslu kako kasnije nitko ne bi trebao ispaštati, a također negdje gdje biste oboje željeli otići.

2. Na prvom mjestu – dječje potrebe
Ako na ljetovanje idete s malom djecom, pronađite smještaj prikladan djeci (u protivnom ćete si uzrokovati dodatni stres): što bliže plaži (po mogućnosti da možete brzo i lako doći pješke do plaže), što civiliziranije mjesto (bolje apartman gdje imate sav komfor, kuhinju i kupaonicu, nego npr. ljetovanje u kampu sa šatorom). Uvijek u prvom redu razmišljajte – kako si olakšati život, a ne zakomplicirati ga. Također, unaprijed se pripremite na to da ćete ljetovanje provesti u brizi za djecu, te se prilagođavati njihovom rasporedu jela, spavanja i sl. Ukoliko sami sebi želite biti na prvom mjestu ili vam je 24-satna briga oko djece naporna, radije odlazite na ljetovanje sami, a djecu ostavite baka servisu.

Prisjetite se da su komunikacija i razgovor jako važne stvari, no svatko mora malo stisnuti zube ili prilagoditi se i drugoj strani kako bi na odmoru sve funkcioniralo u ravnoteži

3. Stvarajte kompromise
Ljetovanje je vrijeme u kojem ste gotovo svake sekunde svakog dana izloženi prisustvu svoje bolje polovice, pa vam ona, koliko god ju volite, dodatno zna ići na živce. Pomirite se unaprijed s činjenicom da ćete morati pristajati na kompromise s partnerom. Prisjetite se da su komunikacija i razgovor jako važne stvari, no svatko mora malo stisnuti zube ili prilagoditi se i drugoj strani kako bi sve funkcioniralo u ravnoteži. Na primjer, on želi na jedrenje a vi biste cijeli dan drijemali na plaži. Dogovorite se da ćete jedan dio dana provesti na jedrenju, a drugi u odmoru na plaži. Osim što omogućavate boljoj polovici da zadovolji svoje strasti, možda se i sami ugodno iznenadite odnosno shvatite zapravo da i vi volite nešto što vam se prije nije činilo privlačnim.

4. Kad zagusti...
Ako osjećate da vas partner iritira, dajte mu to do znanja što prije je moguće. Ne očekujte da to sam shvati ili da započnete svađu. Radije mu odmah, bez podizanja glasa ili gubljenja takta, dajte do znanja da vas živcira. Na taj način partner se unaprijed može pripremiti za vaše eventualno loše raspoloženje odnosno korigirati svoje ponašanje dok još nije kasno. Također, bolje je da se, ako vas on previše iritira, radije nakratko razdvojite i udahnete zraka nego da se komunikacija pretvori u neproduktivnu svađu. Ako nikako ne možete istjerati mak na konac, sjetite se da je bolje duriti se i pričekati da partneru sine nego optuživati ga, što potiče obrambeni mehanizam i ofenzivu.

5. Mudrost je u nepregladnjivanju
Imajte na umu da smo i mi odrasli, baš kao i djeca, 'cendravi' kad smo gladni ili umorni. Zato na ljetovanju obratite pažnju, koliko god banalno vam se činilo, da se dovoljno naspavate i da imate redovite obroke. Neki ljudi su posebno živčani kad su gladni. Možda je takav i vaš partner? Možda ste takvi i vi? U svakom slučaju, ne riskirajte loše raspoloženje kojeg možete fizički spriječiti. Neka ne prođe više od 4 sata da partner ili vi ne jedete!

6. Monotonija ipak nije privlačna
Raditi stalno iste stvari na ljetovanju i provoditi svaki dan po istoj špranci nekima se može učiniti olakšavajućim, no zna biti zamorno. Ne zaboravite na aktivnosti – svaku večer napravite malu panel diskusiju o tome što ćete sljedeći dan raditi, na kakv izlet ćete otići i kada i sl.

7. Ne zaboravite na romantiku
Bar nekoliko večeri izađite, jedite u nekom zgodnom restoranu, ili dijelite pizza cut zagrljeni na klupi uz promatranje zalaska sunca.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju