Predstavnica Švedske Loreen s pjesmom "Tattoo" pobjednica je 67. Eurosonga. Švedska pjevačica tako je upisala povijest kao dvostruka pobjednica Eurosonga nakon što je pobijedila i 2012. godine s pjesmom "Euphoria". Eurosong će se tako, prigodno, iduće godine održati u Stockholmu, točno na 50. godišnjicu pobjede grupe ABBA i pjesme "Waterloo".

Galerija Švedska pjevačica Loreen pobjednica je 67. Eurosonga - 6 Švedska pjevačica Loreen pobjednica je 67. Eurosonga - 1 Švedska pjevačica Loreen pobjednica je 67. Eurosonga - 5 +3 Loreen 2012. godine

Loreen je prva žena, te drugi izvođač u povijesti, nakon Johnnyja Logana, koja je dvaput pobijedila na Eurosongu.

Lorine Zineb Nora Talhaoui, umjetničkog imena Loreen, rođena je 16. listopada 1983. u Stockholmu. Njeni roditelji su marokanski imigranti, a Loreen je odgajana u liberalnoj muslimanskoj obitelji.

Švedskoj javnosti postala je poznata nakon nastupa u talent showu Švedski idol 2004. godine osvojivši četvrto mjesto. Nakon toga radila je više iza kamere, kao producentica i redateljica u televizijskim reality showovima. Pred oči publike vratila se 2011. s pjesmom "My Heart Is Refusing Me", koja je postala hit na švedskim glazbenim ljestvicama. Iduće godine predstavljala je svoju zemlju na Eurosongu u Azerbejdžanu s pjesmom "Euphoria" te odnijela uvjerljivu pobjedu, a energična, plesna skladba postala je globalni hit.

Loreen je poznata i po svom političkom aktivizmu. Tijekom natjecanja za pjesmu Eurovizije 2012. u Bakuu, bila je jedina sudionica koja se susrela s lokalnim aktivistima za ljudska prava.

Ljudska prava krše se u Azerbajdžanu svaki dan. Ne treba šutjeti o takvim stvarima, izjavila je kasnije. Glasnogovornik azerbajdžanske vlade kritički je odgovorio rekavši da se natjecanje ne bi trebalo "politizirati" i zatražio da Europska radiodifuzijska unija (EBU) spriječi takve sastanke. Švedski diplomati odgovorili su da EBU, švedski kanal SVT i Loreen nisu postupili protivno pravilima natjecanja.

Švedska pjevačica Loreen pobjednica je 67. Eurosonga - 7 Loreen s prošlogodišnjim pobjednicima iz Ukrajine nakon osvajanja 67. Eurosonga (Foto: AFP)

U srpnju 2012. Loreen je nastupila na Slavianskom bazaru u Bjelorusiji, gdje je bio nazočan i bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko. Tijekom posjeta zemlji susrela se sa suprugom političkog zatvorenika Alesa Bialiatskog, predstavnicima centra za ljudska prava Viasna i nezavisnim novinarima, te je u dvosatnom susretu izrazila podršku političkim zatvorenicima i potpisala peticiju za zabranu smrtne kazne u Bjelorusiji.

Loreen je kasnije izjavila da je bila potpuno svjesna rizika koje donosi "progovaranje", uključujući mogućnost da bude zaustavljena ili uhićena u zračnoj luci pri povratku kući iz Bjelorusije.

U kolovozu 2013. Loreen je kao veleposlanica Švedskog odbora za Afganistan posjetila Kabul i selo Yaskin Bala u dolini Warsaj s Carlom Bildtom, ministrom vanjskih poslova Švedske.

Bilo je sjajno iskustvo upoznati ljude iz Warsaja, i muškarce i žene. Nadam se da ću se uskoro vratiti i ponovo se susresti sa svojim prijateljima. Obrazovanje je najvažnija stvar, kada je riječ o smanjenju siromaštva i pomoći ljudima da preuzmu kontrolu nad vlastitim životima, kazala je Loreen nakon posjeta Afganistanu.

Ivanka Mazurkijević: Haljina za finale Eurosonga modno usklađena s Mrletovim basom Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle nakon finala Eurosonga Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle nakon finala Eurosonga Mrle je na Eurosongu svirao na ružičastom basu +3 Ivanka Mazurkijević u ružičastoj haljini koju je nosila u finalu Eurosonga

Predstavnica Švedske Loreen pobjednica je 67. Eurosonga Predstavnica Švedske Loreen Nastup Leta 3 u finalu Eurosonga u Liverpoolu Let 3 na početku finala Eurosonga u Liverpoolu +5 Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle u Liverpoolu

Zahvaljujući svom radu i angažmanu u borbi za ljudska prava, švedska pjevačica proglašena je pokroviteljicom Svjetske dječje nagrade u New Yorku te je primila Kristalni globus. Drugi put Kristalni globus dobila je 2014. godine kada se susrela s dobitnicom Nobelove nagrade za mir Malalom Yousafzai i kraljicom Silvijom od Švedske na ceremoniji u dvorcu Gripsholm u Mariefredu u Švedskoj.

Loreen također podržava WCP, najveće svjetske obrazovne programe za djecu o dječjim pravima. Izrazila je podršku i Ukrajini nakon ruske invazije te je u ožujku 2022. nastupila na gala večeri na kojoj su se prikupljanja sredstva za pomoć Ukrajini.

Švedska pjevačica Loreen pobjednica je 67. Eurosonga - 1 Loreen je prva žena, te drugi izvođač u povijesti, nakon Johnnyja Logana, koja je dvaput pobijedila na Eurosongu (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju