Predstavnica Švedske Loreen s pjesmom "Tattoo" pobjednica je 67. Eurosonga održanom u Liverpoolu. Loreen je tako ponovila uspjeh iz 2012. godine kada je pobijedila na Eurosongu s pjesmom "Euphoria".

Galerija Predstavnica Švedske Loreen Nastup Leta 3 u finalu Eurosonga u Liverpoolu Let 3 na početku finala Eurosonga u Liverpoolu +5 Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle u Liverpoolu

Iza nas je 67. izdanje izbora za najbolju pjesmu Eurovizije. Natjecatelji su ove godine stali na veliku pozornicu Arene Liverpool i zagrijali atmosferu fantastičnim pjesmama, koreografijama i kostimima o kojima će se pričati.

Ovo je jedno od najzanimljivijih eurovizijskih izdanja, barem za Hrvate, a za to su zaslužni riječki rokeri Let 3 i njihov hit Mama ŠČ, kojega je nakon prolaska u finale pjevušila gotovo cijela Europa.

Mamu ŠČ smo, poput zagonetke, prvo pokušavali odgonetnuti. Kroz javni prostor su kružile razne teorije o značenju pjesme i uzvika koji lomi jezik, ali ŠČ je brzo postao antiratni simbol, dok su naši Letovci postali ambasadorima mira i dobre zabave.

Nastup Leta 3 u finalu Eurosonga u Liverpoolu Nastup Leta 3 u finalu Eurosonga u Liverpoolu (Foto: Profimedia)

U ratu nema pobjednika, svi su žrtve, a na Euroviziji nema gubitnika. Čast mi je dijeliti pozornicu s vama, rekao je Prlja na konferenciji za medije nakon prolaska u finale i zaradio gromoglasni pljesak.

Let 3 u finalu Eurosonga osvojio je 13. mjesto, a nema sumnje da je "Mama ŠČ!" postala veliki hit. Eurosong je u Zagreb došao samo jednom, i to davne 1989., kad je grupa Riva pobijedila s velikim hitom Rock Me.

Let 3 na Eurosongu "Rijetko kad ostanem bez riječi": Let 3 i "Mama ŠČ!" oduševili i J.K. Rowling

Hrvatska je prvi puta ušla u 10 najboljih 1995. godine, kad su Magazin i Lidija Horvat Dunjko osvojili šesto mjesto s pjesmom Nostalgija. Među prvih pet ušle su i Maja Blagdan, Doris Dragović te Danijela Martinović

Posljednji je u finalu pjevao Jacques Houdek, i to 2017. godine s pjesmom My Friend. Tada je osvojio 13. mjesto i probudio malo nade za povratak Hrvatske bliže eurovizijskom vrhu. Malo tko bi tada povjerovao da će to poći za rukom baš ekstravagantnim rokerima iz Rijeke.

"Letu 3 smo napravili čarobne kostime koji se, po našem mišljenju, bez imalo problema mogu prošetati u bilo kojoj prilici" Let 3 Let 3 Let 3 +9 Let 3

Ovacije publike! Let 3 nastupom zapalio atmosferu u Liverpoolu Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Mrle u kostimu inspiriranom hrvatsko-slovenskim sukobom oko Piranskog zaljeva +10 Mrle u kostimu Ivice Skoke

Damira Martinovića Mrleta i Zorana Prodanovića Prlju, naistaknutije članove benda, u Liverpoolu su bodrile njihove bolje polovice.

Ivanka Mazurkijević, Mrletova je ljubav više od desetljeća. Imaju 11- godišnju kći Evu, a veže ih i ljubav prema glazbi, koja ih je i spojila. Prlja i njegova supruga Marija u dugom su i sretnom braku, a javnost je nedavno oduševila fotografija strastvenog poljupca koji su razmijenili prije prve polufinalne večeri u Liverpoolu.

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle u Liverpoolu Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle u Liverpoolu (Foto: Livio Andrijic/Cropix)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju