Uzroci otežane probave, odnosno zatvora mogu biti razni, a većina ih se može riješiti s promjenom prehrane ili medicinskim sredstvima. Međutim, postoji slabije poznat uzrok zatvora koji može mučiti samo žene

Uzrok zatvora kod žena može biti i prolaps rektuma, odnosno kila rektuma, pojava kada rektum (pretposljednji dio debelog crijeva smješten tik iznad anusa) postaje rastegnut i prodire izvan anusa, odnosno u vaginu.

Uzroci otežane probave, odnosno zatvora mogu biti razni, a većina ih se može riješiti s promjenom prehrane ili medicinskim sredstvima. Međutim, postoji slabije poznat uzrok zatvora koji može mučiti samo žene

Do prolapsa rektuma dolazi kada zid između rektuma i vagine oslabi te rektum počne vršiti pritisak prema unutrašnjosti zida. Posljedica može biti jaki zatvor i konstantan osjećaj nelagode jer se rektum napuhne te stvori prepreku na putu kojim stolica izlazi iz tijela. Ukoliko kila postane dovoljno velika, može prodrijeti kroz vaginalni otvor.

Prolaps rektuma u većini slučajeva nastaje poslije poroda, ali može se stvoriti i nakon operacije zdjelice i zbog slabljenja zida rektuma s godinama, a obično je povezan i sa slabljenjem drugih mišića zdjelice.
Osim zatvora, posljedica prolapsa rektuma može biti i potreba za pražnjenjem crijeva tijekom cijelog dana. Pročitajte i 6 pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića.

Naime, ako komadići stolice ostanu zarobljeni u prolapsu rektuma i nikada ne bavite veliku nuždu do kraja, ti komadići mogu se, kada ustanete, pomaknuti niže u rektum zbog ćete imate osjećaj kao da morate obaviti veliku nuždu. Ukoliko kila rektuma postane dovoljno velika i probije kroz vaginalni otvor, ženu može mučiti konstantan osjećaj nadutosti te osjećaj nelagode tijekom seksa. Doznajte i što bi žene trebale napraviti odmah nakon seksa.

Kako se prolaps rektuma liječi?

Ukoliko je riječ o malom rektalnom prolapsu, operacija vrlo vjerojatno neće biti potrebna, već će dovoljna biti terapija, a ona se može sastojati jednostavno od laksativa, sredstva za omekšavanje stolice, suplementima prehrani na bazi vlakana ili određenog načina prehrane. Ukoliko kila postane prevelika možda će biti potrebna operacija kako bi se ojačao zid rektuma i uklonila kila. S obzirom na to prolaps rektuma često prate i drugi problemi sa zdjelicom, možda će biti potrebno i njih riješiti.

Prolaps rektuma može biti složeni problem, a najvažnije je otići kod pravog specijalista koji će problem dijagnosticirati i izliječiti ga. U mnogo slučajeva bit će potrebno otići kod više liječnika, urologa, ginekologa i kolorektalnog kirurga, da bi se problem otkrio i tretirao.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju