Luk uglavnom koristimo kao nezaobilaznu namirnicu u kuhinji. Međutim, luk je korisna biljka koja vam može puno pomoći i u ostatku kućanstva. Donosimo vam listu 10 neočekivanih upotreba kralja kuhinje

1. Smanjite miris boje u friško pofarbanoj sobi tako da kriške luka ubacite u zdjelu vode koju ćete ostaviti na podu prostorije preko noći.

2. Ispolirajte površine ili pribor za jelo od bakra i mesinga 'sokom' od luka. Pomiješajte u blenderu nekoliko kriški luka s dvije čaše hladne vode. Umočite kuhinjsku krpu u tu tekućinu i ispolirajte odabrane predmete.

Luk će odstraniti tvrdokorne masnoće nakupljene na vašem roštilju ili grillu.

3. Hrđavi nož provucite kroz glavicu luka nekoliko puta kako biste s njega skinuli hrđu.

4. 'Čaj' od luka pomoći će kod prehlade ili upaljenog grla. Kratko prokuhajte polovicu luka u vodi i izvadite ga. U 'čaj' dodajte bogatu žlicu meda i sok od pola limuna.

5. Ublažite modrice, ubode ili opekline tako što ćete polovicu luka staviti direktno na bolno mjesto.

6. Otjerajte od sebe komarce i mrave. Komaraca ćete se riješiti tako što ćete na kožu utrljati svježi luk. Mrave 'potamanite' stavljanjem zdjelice s narezanim lukom na mjesta gdje se skupljaju.

Hrđavi nož provucite kroz glavicu luka nekoliko puta kako biste s njega skinuli hrđu.

7. Održite avokado zelenim i svježim tako što ćete ga staviti u posudu s polovicom luka. Posudu držite u frižideru zatvorenu poklopcem. Sumpor u luku koji vas često zna rasplakati dok ga režete služit će kao 'konzervans' za avokado.

8. Luk će odstraniti tvrdokorne masnoće nakupljene na vašem roštilju ili grillu. Dobro istrljajte roštilj glavicom luka. Njegovi sokovi 'omekšat' će masnoće.

9. Iskoristite kolut luka za savršeno i lijepo jaje na oko. Prepolovite luk i zatim odrežite podeblji kolut. Stavite ga na zagrijanu tavu, pažljivo razbijte jaje, ubacite unutar luka i ispecite.

10. Od žutih ili crvenih ljuski luka napravite boju za pređu ili tkaninu. Sakupite količinu ljuski koja stane u jedne ženske najlonke. Napunite najlonke ljuskama i ubacite u lonac pun vrele vode. Kuhajte 1 sat i nakon toga izvadite najlonke. Pređu koju želite obojiti prvo namočite u čistu vrelu vodu i zatim ubacite u lonac s bojom. 'Kuhajte' ju sat vremena na laganoj vatri, nakon toga pustite da se ohladi i na kraju dobro isperite u hladnoj vodi sve dok boja ne prestane izlaziti iz nje. Izvjesite pređu na štrik ili neko drugo prozračno mjesto i pustite da se osuši. Postupak je identičan za bojenje tkanine.
 

 

 


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju