Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mijaukanja ove simpatične i pametne životinje za pokazivanje osjećaja koriste specifične pokrete cijelim tijelom, a posebno repom. Želite li savladati neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, donosimo devet položaja repa koji otkrivaju što vam ona želi reći.

1. PODIGNUT I ZAKRIVLJEN NA VRHU
Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika te je podignut visoko u zrak, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Riječ je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repom kada su iziritirane

2. NAPUHANI REP
Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji znak je straha kod mačke. Ako je maca uz to još i zalizala uši i savila leđa u luk riječ je o obrambenom stavu. Naime, u ovom položaju mačka izgleda veće i opasnije što bi joj u prirodi bilo vrlo važno kako bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

3. SPUŠTENI REP
Ako je vaša maca spustila rep uz tlo te ga je lagano savila na stranu to može značiti oklijevanje. takav položaj repa znači da je netko ili nešto zaokupilo njezinu pažnju te se ona zbog toga osjeća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca izvan doma te kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

4. REP RAVNO U ZRAKU
Ako vaš kućni ljubimac drži repić ravno i visoko u zraku, znajte kako su njegove emocije vrlo pozitivne. Naime, ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca u ovakvoj pozi vam se raduje te vas pozdravlja i želi vam dobrodošlicu.

5. OMOTANI REP
Ako maca leži i ima omotan rep oko nogu to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako pak vaša ljubimica omota rep oko vas ili druge mace to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav te veliko povjerenje.

Ako vaša mačka drži rep ravno i visoko u zraku, znajte kako su njezine emocije vrlo pozitivne

6. MAHANJE REPOM
Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepovjerenje.

7. POLAKO POMICANJE REPA
Mace koje pomiču rep polako, s jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Ovakvu radnju najčešće ćete vidjeti na svojoj maci kada ugleda pticu, muhu ili pak fiksira igračku. Sljedeći korak nakon mahanja repom najčešće je skok.

Slatka mačka Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

Slika nije dostupna Kraljice šašavosti: Zašto mačke vole spavati na glavi svojeg vlasnika?

8. REP SPUŠTEN IZMEĐU NOGU
Dok pas maše repom iz potpuno drugog razloga od mace, kada je u pitanju povlačenje repa ispod tijela razlog je isti. Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su vani ili pak u novoj i još neistraženoj okolini.

9. PODIGNUT REP KOJI SE TRESE
Ako maca drži rep uspravno te ga trese kao da je na vibri, riječ je o govoru tijela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može značiti da je maca ulovila plijen, ali i da je jako sretna što vas je ugledala, što vam može biti veliki kompliment jer mace nikada ne lažu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju