Jedna, jedina i neponovljiva. To je Madonna. Kraljica popa rođena je 16. kolovoza 1958. godine u američkoj državi Michigan i danas će proslaviti 65. rođendan. Probitačna, provokativna i često osporavana, Madonna se tijekom 40 godina karijere pretvorila u jednu od najutjecajnijih glazbenica svih vremena. Velik trag ostavila je i u svijetu mode, a koji su to trenuci iz njezine karijere upisani u modnu povijest provjerite u nastavku.

  Galerija Madonna 1984. godine na MTV VMA dodjeli nagrada Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl +15 Madonna 1985. na premijeri filma Desperately Seeking Susan

1984. godina, MTV Video Music Awards

Tko zna bi li ova haljina postala legendarna da se Madonni nije dogodila nezgoda na pozornici. Prvi put je uživo izvodila svoj hit Like A Virgin i tijekom nastupa ostala bez jedne cipele. Brzo se snašla, promijenila koreografiju i legla na pozornicu u pokušaju da pokupi cipelu, ali nije shvatila da se njezina haljina digla. U intervjuu s Howardom Sternom prisjetila se trenutka kad je sišla s pozornice i ugledala svog menadžera koji je bio blijed poput duha. Znaš li što si upravo napravila? Cijelo vrijeme vidjela ti se stražnjica, tvoja karijera je gotova, kazao joj je. Naravno, bio je u krivu. Nisam se previše ispričavala zbog toga. Je**ga, napravila sam grešku, kazala je.

Madonna 1984. godine na MTV VMA dodjeli nagrada Madonna 1984. godine na MTV VMA dodjeli nagrada (Foto: Guliver Images)

1984. godina, videospot za pjesmu Material Girl

Madonnini videospotovi oduvijek plijene pažnju, a jedan od onih koji je ušao u legendu definitivno je videospot za pjesmu Material Girl. Kompletan koncept zapravo je posveta Marilyn Monroe i njezinom filmu Muškarci više vole plavuše, a u videospotu Madonna nosi ružičastu haljinu inspiriranu onom koju je Marilyn nosila u filmu tijekom izvedbe pjesme Diamonds Are A Girl's Best Friends. Madonnina haljina napravljena je 1980. godine za televizijski film Norma Jean i posuđen je od kompanije koja se bavila iznajmljivanjem i prodajom filmskih rekvizita. U međuvremenu je nekoliko puta završila na aukcijama, posljednji put 2022. godine kada je prodana za 287.000 dolara.

Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl Scena iz Madonnina videospota za pjesmu Material Girl (Foto: Profimedia)

1985. godina, premijera filma Desperately Seeking Susan

Madonna je te godine snimila tri filma, a upravo je ovaj bio najuspješniji. Uloga u komičnoj drami redateljice Susan Seidelman označila je njezin prvi veći glumački uspjeh, a ekran je dijelila s Rosannom Arquette, Aidanom Quinnom, Johnom Turturrom, Giancarlom Espositom i Laurie Metcalf. Za premijeru je odabrala izdanje u djevičansko-bijeloj boji. Nosila je usku haljinu s tregerima koju je napravio Jean Paul Gaultier, dugačke rukavice napravljene od čipke i krznenu stolu, a oko vrata je nanizala bisere, krunicu i lančiće s privjeskom u obliku križa usklađene s naušnicama.

Madonna 1985. na premijeri filma Desperately Seeking Susan Madonna 1985. na premijeri filma Desperately Seeking Susan (Foto: Profimedia)

1987. godina, American Music Awards

Kući je otišla s nagradom za najbolju pop-rock izvođačicu, odjevena u kombinaciju koja se u njezinom modnom portfelju ističe kao jedna od najelegantnijih s početka karijere. Naboranu svjetlucavu haljinu otvorenih ramena kombinirala je sa zlatnim salonkama i nakitom u istoj boji, a izdanje je zaokružila crvenim ružem u jarkoj nijansi.

Madonna 1987. na dodjeli nagrada American Music Awards Madonna 1987. na dodjeli nagrada American Music Awards (Foto: Guliver Images)

1990. godina, turneja Blonde Ambition

Na svojoj trećoj turneji Madonna je obišla svijet i u četiri mjeseca održala 57 koncerata. Turneja označava i početak kultne suradnje s francuskim dizajnerom Jeanom Paulom Gaultierom. Kada me prvi put nazvala 1989. godine, dva dana prije moje 'ready-to-wear' revije, mislio sa da se moja asistentica šali. Pitala me želim li raditi kostimografiju za turneju i odmah je znala što želi, kazao je dizajner. Rezultat? Između ostalog, legendarni korzeti sa šiljastim grudnjacima.

Madonna 1990. na turneji Blonde Ambition u kreaciji Jeana Paula Gaultiera Madonna 1990. na turneji Blonde Ambition u kreaciji Jeana Paula Gaultiera (Foto: Profimedia)

1991. godina, 63. dodjela Oscara

Bila je to nezaboravna holivudska noć u kojoj su dvije tada najveće glazbene zvijezde zasjenile cijelu filmsku industriju. Naime, Madonna je na Oscare došla u pratnji - Michaela Jacksona. Imala je i dobar povod jer je pjesma Sooner Or Later iz njezina filma Dick Tracy bila nominirana u kategoriji najbolje originalne pjesme i osvojila prestižni kipić. Madonna je pjesmu izvela na dodjeli, odjevena u bijelu haljinu Boba Mackieja s ušivenim šljokicama i perlicama. Na sebi je imala nakit draguljarske kuće Harry Winston u iznosu od 20 milijuna dolara. Za razliku od mnogih glazbenih zvijezda koje se za nastup na Oscarima presvlače u druge kombinacije, Madonna je nastupala u istoj haljini u kojoj je došla na dodjelu.

Madonna 1991. na dodjeli Oscara Madonna 1991. na dodjeli Oscara (Foto: Guliver Images)

1991. godina, premijera dokumentarca Madonna: Truth or Dare

Dokumentarac redatelja Aleka Keshishiana koji je pratio Madonnu tijekom turneje Blonde Ambition premijerno je prikazan u sklopu Filmskog festivala u Cannesu. Madonna je na kansku promenadu i jedan od najpoznatijih crvenih tepiha zakoračila zamotana u ružičasti plašt od tafete. Nakon što se popela uz legendarne stepenice, rastvorila je plašt i razotkrila bijelu Gaultierovu kombinaciju sastavljenu od bijelih gaćica i šiljastog grudnjaka proslavljenog na spomenutoj turneji.

Madonna u Cannesu 1991. Madonna u Cannesu 1991. (Foto: Profimedia)

1993. godina, turneja The Girlie Show

Četvrta Madonnina turneja pravi je oproštaj od estetike 80-ih. Izradu više od 1500 kostima za nju i plesnu trupu povjerila je modnoj kući Dolce & Gabbana, a kompletna kostimografija bila je prožeta izraženim seksipilom. Madonna je na turneji promovirala album Erotica izdan 1992. godine, u isto vrijeme kada i njezina kontroverzna knjiga Sex. Za turneju je željela erotične i dominantne kostime, ali i dašak glamura. Talijanskom dvojcu rekla je da pogledaju filmove My Fair Lady i Cabaret te u njima pronađu inspiraciju za turneju koju je zamišljala kao spoj starinske burleske i cirkusa te modernog striptiza. Madonna i ja dijelili smo felinijevsku viziju cirkusa, ali također smo voljeli glamurozne kostime koje smo viđali u filmovima iz 50-ih godina, kazao je Domenico Dolce.

Madonna 1993. na turneji The Girlie Show Madonna 1993. na turneji The Girlie Show (Foto: Profimedia)

1996. godina, premijera filma Evita

Nakon što je Michelle Pfeiffer odustala od uloge Eve Peron zbog trudnoće, a redatelj Alan Parker počeo razmatrati Glenn Close i Meryl Streep kao njezinu potencijalnu zamjenu, Madonna je Parkeru poslala pismo na četiri stranice u kojem mu objašnjava zašto je baš ona savršena za tu ulogu. Uvjerila ga je i ostalo je povijest. Iako je mjuzikl s povijesnim elementima naišao na podijeljena mišljenja filmskih kritičara, Madonnina izvedba bila je hvaljena. Uloga u filmu potakla je i veliku stilsku transformaciju pa se Madonna nekoliko godina pojavljivala u javnosti u vrlo konzervativnim kombinacijama, a na premijeru Evite došla je u fantastičnoj kreaciji Johna Galliana za modnu kuću Givenchy.

Madonna 1996. na premijeri filma Evita Madonna 1996. na premijeri filma Evita (Foto: Guliver Images)

1997. godina, dodjela Zlatnih globusa

Tri mjeseca nakon rođenja kćeri Lourdes, Madonna se pojavila na dodjeli nagrada Zlatni globus. Nikad elegantnija, demonstrirala je svu moć crne haljine odjevena u jednostavnu i decentnu kreaciju modne kuće Dolce & Gabbana. Kući je otišla s nagradom za najbolju glumicu u kategoriji komedija i mjuzikla koju je priskrbila ulogom u Eviti.

Madonna 1997. na dodjeli Zlatnih globusa Madonna 1997. na dodjeli Zlatnih globusa (Foto: Guliver Images)

Madonnin govor koji se pamti: "Nema pravila ako si dječak. Ako si djevojka, moraš igrati igru. Koja je to igra?" Madonna na Sticky&Sweet turneji 2009. godine Madonna 2022. godine Madonna na humanitarnom koncertu Live 8 posvećenom smanjenju dugova najsiromašnijim afričkim zemljama +1 Madonna

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju