Dok iščekujemo najbolji hrvatski uspjeh u eurovizijskoj povijesti, prisjetili smo se hrvatske predstavnice koja je na tom natjecanju postigla čak dva značajna uspjeha.

Galerija Maja Blagdan čak 25 godina držala je jedan eurovizijski rekord Maja Blagdan Maja Blagdan +0 Izraelka Eden Alene 2021. srušila je Majin rekord

Eurovizijska groznica trese Hrvatsku jače nego ikad, a naš Baby Lasagna pravi je nacionalni, ali i europski heroj u kojega svi polažu najveće nade i smatra ga se najvećim favoritom za pobjedu, a dok čekamo to prvo mjesto, uvijek je lijepo sjetiti se nekih naših prijašnjih uspjeha i dobrih rezultata.

Prije 28 godina, na Dori 1996. Maja Blagdan je u maloj crnoj haljini ispod koje je nosila bijelu majicu kratkih rukava samouvjereno stala na opatijsku scenu i izvedbom skladbe Sveta ljubav pridobila naklonost Hrvatske pa je poslana na Eurosong u Oslo.

Maja Blagdan Maja Blagdan (Foto: Pixsell)

Osim po jednostavnoj odjevnoj kombinaciji, sličnoj onoj s Dore, plesu i fenomenalnom četvrtom mjestu, koje je, uz jednaki plasman Doris Dragović 1999., još uvijek naš najbolji eurovizijski rezultat, ostala je upamćena i po jednom velikom rekordu.

Naime, na samom kraju pjesme, pri izvedbi zadnjeg refrena, Maja je dojmljivo vrisnula i vrlo vjerojatno upravo tim trenucima stekla veliku naklonost stručnog žirija, ali i upisala se u knjigu eurovizijskih rekorda, kao pjevačica s najvišim tonom ikad otpjevanim.

Maja je svojim vriskom besprijekorno izvela visoki Bb5 ton, a njezin je vrisak rekord držao punih 25 godina.

Tog su se Majinog uspjeha prisjetili i organizatori Eurosonga 2014. pa su tijekom eurovizijskog prijenosa u posebnom prilogu pokazali i njezinu impresivnu visoku notu.

Nažalost, nakon dugih 25 godina, Majin je rekord 2021. uspjela srušiti mlada izraelska pjevačica Eden Alene koja je pred kraj svoje pjesme Set me Free uspjela izvesti nevjerojatan B6 ton.

Znate li koji? Veliki eurovizijski trend pokrenula je jedna hrvatska pjevačica Preskidanja su trend koji je pokrenula naša Danijela Martinović Skidali su se i članovi Leta 3 Andrea Šušnjara na Eurosongu 2009. +6 Severina na Eurosongu 2006.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju