Njemačka mikrobiologinja Giulia Enders proslavila se knjigom po imenu 'Charming Bowels' koja progovara o zdravlju probavnog sustava. Znanstvenica u ovom zdravstvenom bestselleru tvrdi da zapadni svijet radi istu grešku pri obavljanju velike nužde i zbog toga ugrožava svoje zdravlje


Obavljanje velike nužde u čučećem položaju je prirodni način rješavanja otpadnih tvari iz tijela. S druge strane, sjedenje na zahodu sprečava učinkovitost cijelog procesa, usporava prirodne mehanizme i dovodi do probavnih problema.

Popularni 'čučavci' na Zapadu su odavno stvar prošlost, no u manje razvijenim dijelovima svijeta i dalje su česta opcija za obavljanja bioloških potreba.

Čučanjem do zdravlja

Obavljanje velike nužde u čučećem položaju je prirodni način rješavanja otpadnih tvari iz tijela.

'Diljem svijeta 1,2 milijardi ljudi obavlja nuždu čučeći te ne pokazuju gotovo nikakve znakove bolesti debelog crijeva te bilježe generalno manje problema sa stolicom,' kaže dr. Giulia Enders. Nasuprot tome, milijuni Zapadnjaka, naviklih na dugotrajno sjedenje na školjki žale se na bolesti probavnog sustava.

'Kada sjedite ili stojite mišići blokiraju normalan rad debelog crijeva što usporava prolazak stolice. To je zbog toga što crijeva nisu dizajnirana za izbacivanje otpadnih tvari iz tijela u ovim pozama,' ističe autorica knjige 'Charming Bowles'.

Idealna poza
Ovo ne znači da biste trebali baciti na renovaciju toaletnih prostorija. Naprotiv, dovoljno je prilagoditi položaj tijela prilikom obavljanja velike nužde. U slučaju da niste u mogućnosti čučnuti možete sjesti na toalet, a noge podići na povišenje (npr. manju stolicu), te tako ispraviti položaj tijela idealan za obavljanje nužde.

Njemačka mikrobiologinja upozorava i da bi trebali slušati impulse svoga tijela, te da bismo trebali ići na toalet čim osjetimo pritisak u crijevima. Zadržavanje i stiskanje stolice, odnosno višestruko ignoriranje signala unutrašnjeg sfinktera dovodi do usporavanja prirodnih mehanizama i zatvora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju