Kako bi uživali u voću i tijekom zimskih mjeseci i sačuvali uspomene na ljeto, priprema zimnice je dobar razlog da sami napravite domaće džemove, marmelade i sirupe.

 Kod pripremanja ukusnih džemova i marmelada najvažnija je brzina pripreme i snaga učvršćivanja. U tome će vam pomoći pomagači iz bogate ponude Dr. Oetker proizvoda koji u sebi sadrže pektin, prirodni sastojak dobiven iz voća. S njima, vaša marmelada i džemovi kuhaju se samo 3 minute i zbog kratkog vremena ukuhavanja vitamini iz voća ostat će sačuvani. Slatka zimnica sada je još slađa, zar ne?

S obzirom na udio šećera i voća, tu su razne vrste Džemfixa 1:1, 2:1, 3:1, Džemfix za šljive ili Extra želirni šećer 2:1. Oznake 1:1, 2:1, 3:1 su omjeri voća i šećera. Tako će za kiselije vrste voća koristiti Džemfix 1:1 u kojem je jednak omjer voća i šećera. Dok se npr. 1 kg slatkih jagoda može pomiješati sa samo 500g šećera i Džemfixom 2:1 - za manje slatku i još slasniju zimnicu. Džemfix 3:1 može se čak koristiti u kombinaciji sa sladilima - stvoreno za džemove s još manje šećera.

Za zdravije varijante s manje šećera, tu je i Dr. Oetker Stevia želirni šećer, uz koji će vaši omiljeni džemovi sadržavati čak 40% manje kalorija i voćni okus kao da je voće jučer ubrano.

Neizostavni klasici svake zimnice su Limunska kiselina koja pomaže pojačati okus voća, Konzervans kao prirodno sredstvo zaštite namirnica od napada plijesni i vrenja te Vinobran za konzerviranje voća i povrća, zadržavanje svježine i hrskavost te očuvanje prirodne boje.

PR PR

Savjeti za lakšu i bržu pripremu uvijek dobro dođu. A evo što predlaže Dr. Oetker:

 Voće treba biti zrelo (nikako prezrelo), zdravo i bez oštećenja. Voćne plodove koji su prirodno izrazito slatki, prilikom pripreme džemova kombinirajte s Džemfix Super 3:1 ili Stevia želirnim šećerom.

 Odjednom pripremite najviše dvostruku količinu (vidi preporuku na pakiranju sredstva za želiranje). Veće količine znače dulje vrijeme kuhanja, slabije prokuhavanje mase, gubitak vitamina i time slabiju čvrstoću i gubitak boje džema.

 Nakon kuhanja, u džemove, pekmeze i želee možete dodati malo likera, ruma, rakije, votke i sl. Kod malih količina (do 3 žlice) to neće utjecati na želiranje. Savjet: Ako namjeravate dodati veće količine alkohola, smanjite količinu voća ili soka.

 Ako želite veću čvrstoću, umiješajte 5-10 g Dr. Oetker Limunske kiseline u vruću tekućinu.

 Test želiranja omogućuje vam da uvijek idete na sigurno. Test pokazuje hoće li pripremljena voćna smjesa tijekom hlađenja u staklenkama dobiti željenu čvrstoću, tj. hoće li se „želirati“. Za probu želiranja stavite 1 – 2 žličice vruće voćne smjese na tanjurić. Ako tanjur prethodno ohladite u hladnjaku, proba želiranja bit će još brža. Ako smjesa postane čvrsta, i ostatak vašeg pekmeza, marmelade ili želea imat će dovoljnu čvrstoću u staklenkama.

 Pjena, koja se ponekad pojavi kod kuhanja, može zbog zatvaranja mjehurića zraka utjecati na izgled i trajnost džema. Stoga ju uklonite prije ulijevanja u staklenke.

 Staklenke za pripremu zimnice najbolje su one s navojem dok staklenke s plastičnim poklopcem nikako nisu pogodne za pripremu zimnice. Odabir staklenke je važan zbog trajnosti, a najbrži i najjednostavniji način za uklanjanje bakterija s poklopca jest ispiranje vrućom vodom.

 Čuvanje je najvažniji korak u izradi slatke zimnice. Pripremljena zimnica čuva se na hladnom i mračnom mjestu. Džemovi se mogu i zamrznuti kako bi sačuvali boju.

 Trave i začini zaslužne su za poseban okus džemova. Svježe začinske trave imaju intenzivniju aromu od sušenih. Dodavanje začina obogaćuje džemove, međutim važno je obratiti pažnju na to da može utjecati na smanjenje roka trajanja.

 Voćne kombinacije dio su naše tradicije. Slatko voće dobro se kombinira s kiselim voćem pa se tako maline i jagode odlično slažu s voćem poput marelica, breskvi ili nektarina.

 Pikantan okus idealan je i za zimnicu s voćem i povrćem. Uz roštilj možete napraviti i poslužiti pikantni umak od voća i/ili povrća kao što je chutney ili relish. Čak i kečape možete jednostavno i na brzinu sami skuhati.

 Poklone svi rado primaju. Domaća zimnica može biti prekrasan poklon za razne prigode. A ukrasiti ju možete vrpcom, tkaninom ili uz Dr. Oetker etikete za staklenke, koje možete preuzeti na https://www.oetker.hr/hr-hr/svijet-zimnice/naljepnice.html 

Inspiraciju za recepte pronađite u obilju voća koje imate na raspolaganju i obogatite svoju zimnicu kreativnim i razigranim voćnim kombinacijama.

Potražite recepte na https://www.oetker.hr/hr-hr/svijet-zimnice/pocetak.html 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju