Ono što je bio Brazil, to je sada Hrvatska - stihovi su jedne od najpoznatijih navijačkih pjesama koji su se poput proročanstva ostvarili i izazvali buru emocija. Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je moćni Brazil i drugi se put uzastopno plasirala u polufinale svjetskog prvenstva.

A po čemu su Vatreni toliko posebni?

Usporedbe radi, Njemačka ima gotovo dvostruko više registriranih nogometaša nego što Hrvatska ima stanovnika. Dosad su s turnira ispale velesile predvođene najvećim nogometnim imenima, ali ne i naša mala Hrvatska.

Ona stoji čvrsto, skromno i ponizno, a leđa joj čuvaju vjerni navijači, koji s Vatrenima proživljavaju svaki trenutak na terenu.

Vatreni nakon pobjede protiv Brazila Zajedništvo, velik trud i skromnost Vatrene su ponovno doveli do samog vrha svjetskog nogometa (Foto: Igor Kralj/Pixsell)

Naš je nogometni uspjeh zaista nevjerojatan, a zajedništvo, toplina i ljubav koju osjećamo kad ih pratimo slika su neke utopističke nacije kakve nema svijet. Stručnjaci, analitičari i veliki svjetski mediji – svi oni upotrebljavaju iste epitete kad opisuju hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Hrvatska igra srcem, a srcem se najviše može postići.

U nastavku pročitajte koje to životne vrijednosti možemo naučiti od hrvatske nogometne reprezentacije. To su vrijednosti jednog malog naroda koji je u očima cijeloga svijeta ovih dana veći nego ikada.

Vjeruj u sebe

Ako sami ne vjerujemo u sebe, teško će drugi ljudi vjerovati u naše sposobnosti. Bez obzira na to što smo doprvaci svijeta, nitko nije polagao previše nade u naš uspjeh. Međutim, dečki su znali da se trud isplati i da red, rad i disciplina uvijek rade u službi ostvarenja snova. Trening po trening, utakmicu po utakmicu i ponovno smo među četiri najbolje reprezentacije na svijetu.

Snove sanjamo da ih ostvarimo

Mala zemlja, veliki snovi – ovo je bio jedan od najčešćih naslova stranih medija prije četiri godine, kad smo zaigrali u velikom finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Brz obzira na to što smo se kući vratili srebrnog osmijeha, povijest sporta piše da smo najmanja država finalist od Urugvaja 1950. godine.

Jedan je novinar tada upitao izbornika Zlatka Dalića što bi poručio malenim državama koje misle da je velik uspjeh rezerviran samo za one velike. Zlatko je tada rekao: Radite marljivo, upoznajte svoje snove i ambicije. Vi kontrolirate njih, a ne oni vas.

Snaga se mjeri kad je najteže

Naši Vatreni pokazali su hrvatski mentalitet kojemu se divi cijeli svijet. Zadnja dva Svjetska prvenstva obilježio je pravi psihološki triler. 90 minuta prave borbe na travnjaku pa još 30 minuta neizvjesnosti, a nakon toga – jedanaesterci.

To nije lako izdržati, ali naši se Vatreni slože u glavama svaki put u pravome trenutku. Nema odustajanja ni kad se čini da ne postoji svjetlo na kraju tunela. Kad je najteže, oni su najsložniji i daju sve od sebe. Na takav timski karakter svatko bi se od nas trebao ugledati.

Zajedno smo jači

Svaki Vatreni ima svoje kvalitete. Iako naš kapetan Luka Modrić vuče žice, nitko od njega ne očekuje da preuzme cijeli teret ove napete igre. Svaki pojedinac dao je svoj maksimum, ostavio srce na terenu, a izvan terena pokazao bratsku ljubav, slogu i podršku, koje su karakteristične baš za našu nogometnu reprezentaciju.

Tatini najveći navijači: Luka Modrić u zagrljaju svoje djece nakon utakmice s Belgijom Obitelj Luke Modrića na utakmici protiv Belgije - 11 Obitelj Luke Modrića na utakmici protiv Belgije - 6 Obitelj Luke Modrića na utakmici protiv Belgije - 9 +9 Obitelj Luke Modrića na utakmici protiv Belgije

Uživajte! Hrvatski nogometaši nakon pobjede protiv Brazila su prizor koji svatko mora vidjeti Slavlje hrvatskih nogometaša nakon pobjede nad Brazilom Slavlje hrvatskih nogometaša nakon pobjede nad Brazilom - 6 Slavlje hrvatskih nogometaša nakon pobjede nad Brazilom - 5 +16 Slavlje hrvatskih nogometaša nakon pobjede nad Brazilom - 4

Dijeli svoje znanje jer je to najvrjedniji poklon koji nekome možeš dati

Razlika između šefa i vođe baš je očita. Šef će vam narediti da nešto obavite, a vođa će vas dovesti do toga. Takav je naš Luka Modrić, od kojega bi svatko od nas mogao nešto naučiti. U 37. godini Luka ostavlja srce na terenu, a bogato iskustvo koristi kako bi pomogao svojoj ekipi, ali i suparnicima koje poraz pogodi. Budimo kao Luka i nesebično dijelimo ono što imamo – život uvijek vrati.

Vatreni horoskop - 13 Hrvatski nogometaši naučili su nas pravim životnim vrijednostima (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju