Britanska autorica Julie Caplin godinama je zbog posla PR agentice putovala Europom vodeći klijente u posjet poznatim gradovima. To bogato iskustvo odlučila je prenijeti čitateljima osmislivši zanimljiv koncept serijala romana koji je nazvala "Romantic Escapes". Njima putujemo na Island, u Pariz, zatim u Kopenhagen i drugamo.

Posljednji nastavak vodi nas u Hrvatsku te se njemu posebno veselimo i nadamo se da će nam izdavač knjigu što prije osigurati prijevod. Mali kafić u Kopenhagenu prvi je u tome nizu romana, a ako su i ostali toliko zabavni, iznimno im se veselimo.

Premda ima dosta putopisnih elemenata, knjiga govori o životnoj promjeni. Glavna je junakinja Kate Sinclari, agentica za odnose s javnošću koja je upravo pronašla novu ljubav.

Osim toga, dugogodišnja ambicija i predan rad trebali su joj osigurati bolje radno mjesto te upotpuniti sliku idealnog života koju je dugo čuvala u sebi, svojski se trudeći pretočiti je iz mašte u stvarnost.

No umjesto prekretnice koja će je pogurati naprijed, Kate doživljava dva šoka: mladić s kojim je mislila da ima dobru vezu izdat će je, a isti taj mladić –ujedno i radni kolega – stat će na put njezinu unaprjeđenju.

Djevojka koja je morala umrijeti "Djevojka koja je morala umrijeti": Knjiga koja otkriva konačnu sudbinu Lisbeth Salander

Kate je shrvana tim dvama gubicima i počinje gubiti nadu da će se išta od onoga što je zamišljala i ostvariti. Ipak, u tom ključnom trenutku javlja se nova prilika u obliku danskog klijenta koji želi sasvim posebnu kampanju koja bi obilježila otvaranje njegove robne kuće u Londonu. Ima samo jedan uvjet: da prezentacija ideja bude u stilu hyggea – danskog pojma sretnog života. Kate dobiva zadatak napraviti prezentaciju te se upusti u istraživanje tog misterioznog, i sada vrlo popularnog, hyggea.

Promjena u život dolazi na neočekivane načine. Na nama je samo jedno: zaboraviti na razočaranja i pustiti je u život, ostalo će doći samo od sebe.

Kada klijent Danac Lars prihvati Kateinu agenciju kao nositelja njegova PR-a, odluči upravo nju poslati u Kopenhagen, u kojem će kao voditeljica puta istražiti hygge. Nova poteškoća pojavi se kada se novinari, koje vodi sa sobom, pokažu kao skupina nestašne i neodgovorne "djece". Među njima nalazi se najveći skeptik spram hyggea, zgodan, ali mračan muškarac čije je novinarsko pero često umočeno u otrov. To što je iznimno privlačan nikako neće pomoći Kate da tijekom posjeta Kopenhagenu drži sve konce u rukama.

\'Okus čokolade u Parizu\' Jenny Colgan "Okus čokolade u Parizu": Romantična priča koja uz dašak čarolije dira i dublje osjećaje

U kaosu putovanja i Kateina novog života bez oslonca, otvorit će se vrata koja će joj donijeti dobrodošlu toplinu. To su vrata malog kafića u Kopenhagenu koji vodi Larsova majka Eva, starija gospođa puna mudrosti i suosjećanja. Iz dana u dan Kate će odlaziti u kafić razgovarati s Evom te joj pomoći pri spravljanju finih peciva i vruće čokolade.

Mali kafić u Kopenhagenu govori o mnogo toga, a zapravo govori o hyggeu i kako ga svakodnevno živjeti. U srazu s kaosom putovanja, prepunom živceparajućih situacija, Kate će istovremeno doživjeti hygge koji se nalazi u tome malom toplom kafiću.

Atmosfera danskoga glavnog grada na tih će nekoliko dana utjecati na sve novinare, a Eva će preobratiti čak i one najsumnjičavije. Putovanja kao što je ovo služe nam kao metafora promjene i pokazuju kako ona u život dolazi na neočekivane načine. Na nama je samo jedno: zaboraviti na razočaranja i pustiti je u život, ostalo će doći samo od sebe.

Mali kafić u Kopenhagenu Mali kafić u Kopenhagenu podsjeća nas na to da zaboravimo na razočaranja i pustimo promjenu u život (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju