Na svijetu vjerojatno ne postoji ljubitelj krimića koji nije barem čuo za serijal Millennium, a pošten je broj i onih koji su ga pročitali i, gotovo neizbježno, zaljubili se u njega.

O tome zorno svjedoče i brojevi: pet dosadašnjih nastavaka serijala prodano je nevjerojatnih stotinu milijuna primjeraka! Prelaskom te magične točke serijal je i službeno postao jedan od najprodavanijih književnih serijala svih vremena, jedan od rijetkih koji je dosegnuo taj zavidni broj.

Sve je počelo romanom Muškarci koji mrze žene Stiega Larssona 2005. Roman je odmah po objavljivanju postao senzacijom u Švedskoj, a vrlo brzo i u ostatku svijeta. U njemu smo upoznali likove uz koje ćemo drhtati i nad kojima ćemo strepiti – buntovnu Lisbeth Salander, koja će se prometnuti u jednog od najfascinantnijih ženskih likova u suvremenoj književnosti uopće, i istraživačkog novinara Mikaela Blomkvista. Čitatelje nisu zaveli samo originalni i životni likovi i sjajna kriminalistička fabula već i način na koji je Larsson oko trilerskoga kostura sagradio bogatu, angažiranu priču kojoj je rješavanje zločina tek jedan sloj, a istovremeno se pametno i hrabro analizira švedsko i svako suvremeno društvo, propituju obiteljski odnosi, otkrivaju političke zavrzlame…

\'Okus čokolade u Parizu\' Jenny Colgan "Okus čokolade u Parizu": Romantična priča koja uz dašak čarolije dira i dublje osjećaje

Prvijenac Holly Ringland ima terapeutski učinak "Izgubljeno cvijeće Alice Hart": Knjiga koja upozorava na obiteljsko nasilje i moć zacjeljivanja rana

Sljedeća knjiga Djevojka koja se igrala vatrom stigla je godinu dana poslije, a treća Kule u zraku objavljena je 2007. Knjige su se prevodile i objavljivale širom svijeta rekordnom brzinom. Prvi film prema romanu Muškarci koji mrze žene pojavio se 2009., a dvije godine poslije roman je dobio i američku filmsku adaptaciju koju je režirao David Fincher.

David Lagercrantz nastavio je nasljeđe Stiega Larssona 2015. napisavši potpuno novu priču o Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkvistu. Roman Što nas ne ubije objavljen je kasnog ljeta te godine uz golem medijski interes u čitavom svijetu. U rujnu 2017. objavljena je i peta knjiga serijala Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu. Te dvije knjige Davida Lagercrantza objavljene su u 47 zemalja i prodane u 14 milijuna primjeraka, od čega je samo u Švedskoj prodan jedan milijun.

KRAJ SERIJALA


I sada, gotovo 15 godina nakon prve knjige, stigao je čas za kraj serijala, za njegovo veliko finale! Djevojka koja je morala umrijeti treći je roman Davida Lagercrantza u ovome serijalu, roman u kojem ćemo doznati konačnu sudbinu Lisbeth Salander, roman koji se dugo čekao, ali i roman koji se itekako isplatilo čekati.

Tu je sve na što smo se navikli, sve što očekujemo od punokrvnog trilera, ali Lagercrantz je za nas spremio i nešto iznenađenja. Lisbeth Salander – posebna, drugačija, nezaustavljiva djevojka s tetovažom zmaja – nestala je. Prodala je svoj stan u Stockholmu, ne javlja se na mejlove. Nikome nije rekla gdje je i nitko ne zna da je napokon odlučila postati lovac, a ne biti više lovina.

Nepoznati beskućnik koji je stalno spominjao švedskog ministra obrane i tajnu koju mora o njemu izreći pronađen je mrtav u parku u središtu Stockholma s telefonskim brojem Mikaela Blomkvista u džepu. Tko je taj čovjek o kojemu nema nikakvoga traga, koje tajne krije njegova smrt i hoće li se zbog nje zatresti vrh švedske vlade i industrije?

Čitanje ljeto Za svačiji ukus: Pet knjiga idelanih za ljetno opuštanje i guštanje

Michelle Obama \'Moja priča\' "Moja priča" Michelle Obame: Knjiga uz koju ćete steći novu blisku prijateljicu

Odgovori su u romanu koji propituje političke skandale i međunarodne igre moći u koje su uključene ruske tvornice trolova, govor mržnje, lažne vijesti te jedna davna ekspedicija na Mount Everest. U posljednjem romanu iz serijala najomiljeniji istraživački novinar Mikael Blomkvist žrtvovat će se, a Lisbeth Salander u nezaboravnom će se klimaksu suočiti s nemezom koja je prati cijeli život.

Knjiga je izašla 22. kolovoza 2019. Istog dana objavljena je u 47 zemalja uključujući Veliku Britaniju, Španjolsku, Njemačku, Sjedinjene Američke Države i Hrvatsku.

Djevojka koja je morala umrijeti Djevojka koja je morala umrijeti roman je koji se isplatilo čekati (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju