Ljubitelj ste čokolade i grada Pariza? Postoji šansa da ćete ovu knjigu obožavati.

Ako postoji clickbait naslov knjige, roman "Okus čokolade u Parizu" izveo je to briljantno. Tko ne voli čokoladu i romantiku Pariza?

Letimični pogled na Instagram reći će da je malo takvih. Istina, ima nas različitih, ali vjerujemo da se možemo složiti da obje stvari izazivaju pozitivne misli i maštanja te da ste ljubitelj barem jedne od njih. No iza ovog se naslova krije životna priča dviju žena koja nije uvijek samo uživanje i lakoća postojanja.

Jenny Colgan britanska je autorica u svijetu poznata po romanima koji govore o ženama na prekretnici u životu te o prelasku iz starog u novo. Slično je i s ovom knjigom u kojoj pratimo dvije Engleskinje na njihovu trnovitom putu koji, uz sve uspone i padove, na kraju završi sretno. No sretan završetak ne znači za svakoga isto. I u tome Jenny Colgan itekako uspijeva jer se čitatelj tijekom knjige zapita o načinu na koji živi svoj život te nevjerojatnoj snazi koju izbori imaju u određivanju smjera.

Tridesetogodišnja Anna Trent radi u tvornici čokolade u gradiću na sjeveru Engleske. Već na prvoj stranici knjige saznajemo da se ondje dogodila nesreća te ona završi u bolnici. Oporavak će trajati dovoljno dugo da joj omogući sate i sate razmišljanja. Ta razmišljanja dodatno će potaknuti njezina cimerica u bolničkoj sobi.

Claire je bivša Annina profesorica francuskog jezika i u bolnici je zbog neizlječive bolesti. No ta bolest ne može slomiti njezin čvrst sanjarski duh…

Pariz koji nam svojim opisima predočuje Ana vrlo je šarmantan, prepun osebujnih likova, mirisa i okusa.



Claire je u mladosti posjetila Pariz te u njemu doživjela najljepše trenutke svoga života. Ipak, neke su je odluke tada udaljile od onoga što je uistinu željela pa sada žali za propuštenom prilikom. Sreća u nesreći, tu je Anna, koja je spremna okrenuti novu stranicu u životu. Claire joj ponudi kontakte u Parizu koji će joj omogućiti smještaj i radno mjesto u najboljoj pariškoj čokoladarnici koju vodi ekscentrični Thierry, Claireina neprežaljena ljubav. A Clarie s Thierryjem ima nezavršena posla…

Naracija romana je u prvome licu, a događaje nam pripovijeda Anna. Svijet koji se pred njom otvori već samim prelaskom granice toliko je bogat i velik da jednostavno ne može vjerovati da je toliko čekala. No, kako to često biva, za promjenu su bili potrebni nemili događaj i nova snaga koju je stekla nesrećom.

Pariz koji nam svojim opisima predočuje Anna vrlo je šarmantan, prepun osebujnih likova, mirisa i okusa, a noćne šetnje i lutanja skuterom po skrivenim uličicama donose dašak čarolije.

Prepletena s Anninom pričom u sadašnjosti jest Clairena francuska avantura iz 70-ih. Ona nam prikazuje malo drukčiji Pariz, ali isto toliko fascinantan. U objema pričama ima mnogo iskušenja, a sudbine tih dviju žena spajaju se u dramatičnom završetku o kojem ćete još dugo razmišljati.

Budući da je Claire na kraju svog života, ono što doživi potaknut će osjećaje i u skepticima. Iznimno vješto napisana i lijepa knjiga autorice koja uistinu zna napisati roman koji se čita u dahu. (Koncept, 99,00 kn)

Roman \'Okus čokolade u Parizu\' pokazuje da sretan završetak ne znači za svakoga isto Roman \'Okus čokolade u Parizu\' pokazuje da sretan završetak ne znači za svakoga isto (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju