Rijetkima radni dan prolazi bez imalo stresa. Kako biste si olakšali svakodnevne poslovne obaveze, uljepšajte si radni dan s nekoliko malih užitaka koji će vam donijeti mir i zadovoljstvo

1. Pošteno se istegnite. Istezanje nakon buđenja prirodan je instinkt, što ste možda primijetili ako imate kućnog ljubimca. Osim što je prirodno i ugodno, istezanje pomaže tijelu u razbuđivanju, povećava fleksibilnost, potiče cirkulaciju te pokretljivost mišića nakon spavanja.

Stoga, prije nego što započnete sa spremanjem, lagano istegnite cijelo tijelo. Neka to postane vaša jutarnja rutina! Dok se razbuđujete i glasno zijevate, vaše je tijelo budnije i spremnije za novi dan.

Zaboravite na izgovore, komplicirane mantre i predrasude koje možda imate prema meditaciji, već sjednite i odvojite nekoliko minuta za sebe.

2. Doručkujte kao kralj(ica). Kvalitetan doručak ne bi trebao biti rezerviran samo za vikend. Nije nužno da ga dugo pripremate, dovoljno je ''ukrasti'' tek par minuta za ovaj zdravi ritual. Za početak, dodajte malo meda u uobičajene žitarice ili samo servirajte zobene kekse uz jutarnju kavu i prvi obrok u danu već je poseban.

Možete se pripremiti i dan ranije: u manju staklenku složite red zobenih pahuljica, red voća ili marmelade, zatim dvije žlice bogatog kremastog jogurta i tako redom do vrha – ne zahtijeva puno vremena, a ujutro ćete zahvaljivati sami sebi!

3. Dobro se nasmijte. Jeste li se danas smijali? Ako vas već ništa nije razveselilo, prisjetite se neke lijepe uspomene, možda smiješne situacije koju ste doživjeli s prijateljima i nasmijte se slatko, samo za sebe! Pozitivni učinci smijeha na organizam poput smanjenja stresa, bolje cirkulacije i povećanja razine kisika neće izostati.

4. Isplanirajte putovanje. U samo pet minuta stignete proguglati cijene avionskih karata za mjesta koja već dugo želite posjetiti, a nikako da se uhvatite planiranja. Razmislite kratko, gdje biste voljeli ići i s kime.

Kvalitetan doručak ne bi trebao biti rezerviran samo za vikend. Nije nužno da ga dugo pripremate, dovoljno je ''ukrasti'' tek par minuta za ovaj zdravi ritual.

Nekoliko minuta dovoljno je da provjerite najnovije last minute ponude putovanja, jer nikad ne znate gdje će vas potraga odvesti. Ako se i ne odlučite za neku konkretnu ponudu, dovoljno je tek nekoliko trenutaka planiranja nove pustolovine za lakše nošenje sa stresom.

5. Kratka meditacija.
Zaboravite na izgovore, komplicirane mantre i predrasude koje možda imate prema meditaciji, već sjednite i odvojite nekoliko minuta za sebe.

Jednu minutu duboko dišite, a u sljedećoj pronađite prirodni ritam disanja. Budite svjesni udisaja, kao i svih misli koje se pojave, bile one pozitivne i negativne. Nemojte ih ignorirati, samo ih vizualizirajte kao oblačiće koji plutaju nebom. Zatim skrenite pažnju s disanja, opustite se – i samo sjedite.

Prisjetite se nečega na čemu ste zahvalni, možda je to vrijeme koje ste proveli s prijateljem ili voljenom osobom ili činjenica da ste upravo meditirali i posvetili malo vremena sami sebi. Ako ste zatvorili oči, otvorite ih i zakoračite u ostatak dana sabraniji i mirniji.

6. Počastite se. Priuštite si nešto što vas veseli! Dovoljna je i sitnica: mali modni dodatak koji stalno odgađate kupiti, karte za koncert ili tek jedan privlačan kolač koji već neko vrijeme ''snimate'', a nikako da se ukaže prilika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju