Djeca su rođena s ugrađenim osjećajem za dobro i loše, pokazala su najnovija istraživanja. Vjeruje se da će upravo ova spoznaja u pitanje dovesti odgoj kao posljedicu njihova ponašanja prema drugim ljudima.

Studija koja je pokazala da su djeca opremljena s osjećajima poput suosjećanja, pokrenut će debate o načinu odgoja, a mogla bi baciti svjetlo i na uzroke agresivnog ponašanja, odnosno bullyinga.

Znanstvenici su otkrili da su djeca od sedam do 12 godina svjesna i da razumiju patnju druge osobe. Većina ih također raspoznaje loše ponašanje kao što je bullying te osjećaju prirodnu potrebu zaštitit žrtvu.

Istraživači su zaključili da ta dječja karakteristika nije posljedica odgoja.

Kako bi se otkrilo razumiju li djeca bol i patnju poput odraslih, tim na Sveučilištu Chicago pokazao je skupini djece filmove nogu i ruku ljudi koji pate. Kod nekih je bol bila slučajna, kao naprimjer pad predmeta na ruku, dok su drugi iskusili bol koju im je netko namjerno nanio, npr. namjerno stajanje na nogu.

Mjerači aktivnosti mozga pokazali su koji je dio mozga djeteta reagirao na pojedini prizor. Reakcije na namjerno i slučajno izazivanje boli bile su drugačije, pa je tako prilikom namjerne boli povećana aktivnost dijelova mozga povezanih s društvenom interakcijom i moralnim prosuđivanjem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju