Znanstvenici koji su proučavali 280 zdrave djece pronašli su vezu između manjka sna i hiperaktivnost', odnosno loše kvalitete spavanja i razdražljivosti. Djeca koja su spavala manje od osam sati lošije su se ponašala od ostalih

Studija finskih znanstvenika predvođenih dr. Julijom Paavonen s univerziteta u Helsinkiju pokazala je da kvalitetan i primjereno dugo san može popraviti ponašanje zdrave djece, te smanjiti poremećaje pažnje.

- Rezultati su pokazali da ako djeca spavaju uredno i redovito imaju veću zaštitu od raznih bihevioralnih poremećaja. Nadalje, isprekidan i nekvalitetan san povezan je s poremećajem pažnje, kazala je dr Paavonen.

Znanstvenica je naglasila i da se čak pola sata dulji san pokazao kao važan faktor u procesu poboljšanja u slučajevima poremećaja pažnje.

- Uspjeli smo pokazati da su kraći i problematični san povezani s poremećajem pažnje. Utvrdili smo da je zadovoljavajući i dovoljno dug san kod djece važan za prevenciju poremećaja pažnje.

Sva djeca koja su obuhvaćena istraživanjem bila su u dobi od 7 i 8 godina, sva su bila zdrava, odnosno nijedno dijete nije imalo poremećaj pažnje.

Praćena su tjedan dana, a mjerila se duljina sna, promatralo ponašanje i aktivnost, a potom su rezultati promatranja komparirani s testovima koji služe u dijagnosticiranju poremećaja pažnje.

Pokazalo se da djeca koja su spavala manje od osam sati bila hiperaktivnija od ostalih i lošije su se ponašala.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju