U jednoj su singapurskoj bolnici uspjeli pronaći način koji bi ženama omogućio porod uz još manje boli nego do sada, stoji u priopćenju liječnika objavljenom u časopisu "The Straits Times".

U rodilištu singapurske Bolnice za žene i djecu (KKH) nedavno su uveli primjenu epiduralne anestezije na nov način. Epiduralna anestezija postupno je ubrizgavanje lokalnog anestetika rodilji kroz plastičnu cjevčicu u prostor oko tvrde ovojnice leđne moždine, a svrha je 'umrtviti' donji dio tijela kod trudnica.

Novost koja se primjenjuje u rodilištu bolnice KKH je da žene same kontroliraju količinu i intervale anestezije. Nova metoda epiduralne anestezije, tvrde liječnici bolja je, jer neke žene kod kojih se primijeni njezin klasični oblik ponekad ipak mogu osjećati snažne bolove.

Tijekom klasične metode ženama se najprije daje injekcija s anestetikom, a zatim se u leđnu moždinu uvede cjevčica koja povremeno, u točno određenim intervalima pušta određenu dozu lijeka koji bi trebao smanjiti bolove, prenosi dpa.

Problem je, tvrde liječnici iz bolnice KKH, u tomu što pacijentice, od trenutka kada se otpusti određena količina lijeka za ublažavanje bolova, trebaju čekati 10 minuta da ona djeluje. "Kad trpite jaku bol, deset minuta je cijela vječnost", tvrdi profesor Alex Sia, direktor Odjela za anesteziologiju u singapurskoj bolnici koji je osmislio prototip sprave zahvaljujući kojoj se može nadzirati koliko je često trudnica pritisnula gumb kako bi pojačala dozu anestetika, a ta se doza prilagođava potrebama, prenosi agencija dpa ne objašnjavajući pojedinosti.

Prototip nove naprave koju je osmislio prof. Sia povezan je s pumpicom. Inženjeri tvrtke Nanyang Polytechic uspješno su izradili novu napravu koju su u istoj bolnici uspješno primijenili i drugi liječnici. Bolnica planira postaviti nove naprave u sve 32. prostorije za porode do kraja iduće godine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju