Vaš mališan je navršio godinu dana, porodiljni dopust je završio, vraćate se na posao, i odjednom se nametnulo pitanje… kako dalje?

Najradije biste ostali s djetetom kod kuće, no raditi se mora. Tko će čuvati vaše maleno zlato – baka, teta čuvalica ili vrtić/jaslice? Sve tri opcije imaju svoje prednosti, ali i nedostatke.Baka-servis
mnogi smatraju najboljom opcijom. Naime, dijete ostaje u poznatoj sredini s ljudima u koje ima povjerenje. Ne mora se prilagođavati nekim 'strancima' te proživljavati svojevrsne stresove. No, možda je upravo to zamka, a ne prednost baka-servisa jer će se dijete ranije socijalizirati s vršnjacima, primjerice u jaslicama, nego doma s bakom.

Onaj najpozitivniji predznak baka-servisa je ne tako često obolijevanje od raznih viroza i bakterija kao što je to slučaj s polaznicima jaslica. No, možda vam je bolje da u prve tri godine, dok vam poslodavac u slučaju bolovanja zbog djeteta još ne umanjuje plaću, vaš mališan stekne imunitet, a ne da tek kao trogodišnjak krene u vrtić pa bude često bolestan.

No, s ovim servisom može biti neugodnih situacija poput onih da će baka i na svoju financijsku štetu izaći ususret svojem najdražem unuku, a od vas neće htjeti uzeti novac (jer kako bi to izgledalo da joj se plaća za čuvanje njezinog malenog anđela?). Tako ovaj ustupak može tražiti i od vas neke ustupke na koje niste spremni, a onda na red dolazi već poznat generacijski sukob… i da ne duljimo… sve ovisi o vama. 

Teta čuvalica je još jedno moguće rješenje koje dolazi u raznim varijantama – od tog da vam teta čuva dijete nekoliko sati dnevno ili veći dio dana. U ovoj situaciji najvažnije je pronaći osobu od povjerenja, što je ujedno i najteže. Najbolje je birati po preporuci. Ovakav način čuvanja je ujedno i najskuplji pa mjesečno u prosjeku iznosi oko 4.000 kuna.

Kao i u slučaju baka-servisa, i ovdje dijete većinu vremena provodi s tetom, a ne s grupom djece kao što bi to bio slučaj u vrtiću. No, mališan je i ovdje relativno izoliran od mnogih bolesti koje 'haraju' među djecom u jasličkim/vrtićkim grupama. Dobro je to što se teta čuvalica može potpuno posvetiti djetetu te ga naučiti mnogočemu za što u grupama nema vremena. 

Najzastupljeniji te po mnogima i najbolji način čuvanja je onaj kojeg organiziraju djelatnici dječjih vrtića – državnih i privatnih. Državne jaslice i vrtići su jeftine opcije čuvanja ukoliko ih uspijete dobiti. Tako u Zagrebu jaslice stoje mjesečno 200, a vrtić 400 kuna. Uistinu jeftino. No, zato su privatni vrtići skuplji pa za mjesečno čuvanje negdje trebate izdvojiti i 2000 kuna.

Prednosti jaslica i vrtića su te što se dijete brže socijalizira jer veći dio dana provodi s vršnjacima, a brigu o njima vode stručni ljudi – odgajateljica, pedagozi i psiholozi. Vrtići su opremljeni s mnogim sadržajima prilagođenima djeci; ukratko: sve što trebaju nalazi se na jednom mjestu.

Najveća mana ovog načina čuvanja su česte bolesti jer djeca pokupe viruse i bakterije jedni od drugih. Iako upravo to najviše zabrinjava roditelje, ne treba paničariti – to je sastavni dio društvenog života kako odraslih tako i djece koja će upravo u vrtiću najbolje izgraditi svoj imunitet.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju