Čak i malo trčanja povezano je s manjim rizikom od prijevremene smrti, posebice od raka i bolesti srca, u usporedbi s onima koji ne trče uopće, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke 14 ranijih studija koje su obuhvatile ukupno 232.149 odraslih osoba praćenih od 5,5 do 35 godina. U tom razdoblju njih 25.951 je umrlo.

U usporedbi s onima koji nisu uopće trčali oni koji jesu imali su 27 posto manje izglede umrijeti od bilo kojeg uzroka tijekom promatranog razdoblja, 30 posto manje izglede umrijeti od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manje izglede umrijeti od raka. Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vrijeme provedeno u trčanju čini se da nisu utjecali na smanjeni rizik od prijevremene smrti, pokazala je analiza.

Trčanje ne više od jednom tjedno manje od 50 minuta brzinom manjom od 8 kilometara na sat još se uvijek čini da je povezano s koristima po pitanju dugovječnosti.

Povećano sudjelovanje u trčanju moglo bi voditi u značajna poboljšanja zdravlja i dugovječnosti stanovništva, napisao je Zeljko Pedisic s Instituta za zdravlje i sport na sveučilištu Victoria u Melbourneu u radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Bilo koja količina trčanja, čak ako je i samo jednom tjedno, bolja je ni od kakvog trčanja, no više trčanja ne mora nužno biti povezano s većim padom rizika od prijevremene smrti, napisao je Pedisicev tim u radu.

Prvi polumaraton istrčala sam s 31 godinom i s MS-om (Foto: Privatni album) Dva i pol sata čiste sreće: Kako sam s multiplom sklerozom istrčala svoj prvi polumaraton

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine najmanje 150 minuta umjereno intenzivnih aerobnih vježbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti svakog tjedna. Idealno, svako vježbanje trebalo bi trajati najmanje 10 minuta. Umjereno intenzivne aktivnosti mogu uključiti oštro hodanje, vrtlarenje, plesanje, aerobne vježbe u vodi ili lagane vožnje biciklom. Energično vježbanje uključuje aktivnosti poput džoginga, plivanja ili bicikliranja minimalnom brzinom od 16 kilometara na sat, prema Američkoj udruzi za zdravlje srca.

Trčanje Sedam razloga zašto je i pet minuta trčanja dovoljno da si promijenite život

Ovo istraživanje sugerira da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od tih preporuka još uvijek bilo korisno za zdravlje i smanjivanje rizika od prijevremene smrti, zaključili su znanstvenici. Primjerice, trčanje ne više od jednom tjedno manje od 50 minuta brzinom manjom od 8 kilometara na sat još se uvijek čini da je povezano s koristima po pitanju dugovječnosti.

Sudjelovanje u UNICEF-ovoj utrci Utrka života: Kako mi je trčanje promijenilo pogled na samu sebe

To znači da bi trčanje 25 minuta kraće od preporučenog tjednog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo pomoći dugovječnosti, kažu znanstvenici. To od trčanja stvara aktivnost koja je potencijalno dobra opcija za one kojima je pomanjkanje vremena glavna prepreka, kažu oni.

No povećanje vremena provedenog u trčanju iznad onog koje preporučuje Američka udruga za zdravlje srca nije bilo povezano s daljnjim smanjivanjem rizika od prijevremene smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je analiza. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju